h

Daniël Peters

Daniël Peters (1979) is vader van drie kinderen. Sinds 2004 woont hij in het meest weidse, het ruigste en groenste deel van de stad: Amsterdam Noord. Voor de inwoners van dat stadsdeel heeft hij de afgelopen jaren gevochten in de deelraad, de eerste vier jaar in de oppositie, de laatste vier bezuinigingsjaren in de coalitie. Daniël loopt graag hard door Landelijk Noord, maar ook door de parken, tuindorpen en flatwijken van zijn stadsdeel. Zo houdt hij zicht op veranderingen en soms verloedering in buurten. Als leraar Nederlands op Damstede, een havo/vwo-school in Amsterdam Noord, staat hij midden tussen de jonge Amsterdammers.

“ ’Wat heb jij vandaag voor je stad gedaan?’ Dat is de vraag die iedere Amsterdammer zich, wat mij betreft, dagelijks zou moeten stellen. Want we maken de stad samen. Daarom is er voor mij ook geen verschil tussen ‘politici’ en ‘burgers’. We zijn allemaal Amsterdammers met een verantwoordelijkheid voor onze stad. Ik zet me in voor Amsterdam in de gemeenteraad, maar ook op straat en in de klas. Anderen houden een buurthuis draaiende, vegen hun stoep schoon, brengen kinderen naar een voetbalwedstrijd, vertellen de buren wanneer ze hun grofvuil aan de straat mogen zetten.

Er is echter een grote groep Amsterdammers die zich niet betrokken voelt bij zijn buurt of de stad. Sommigen omdat ze niet willen, anderen omdat ze niet kunnen. Die mensen moeten we er ook bij halen, die mogen niet achterblijven. De afgelopen jaren zijn steeds minder mensen gaan stemmen, omdat ze voelen dat ze geen invloed hebben op besluiten van bestuurders. Dat is alarmerend; de huidige gemeenteraad is door nauwelijks een meerderheid van de inwoners gekozen. Als SP-raadslid wil ik de komende jaren het vertrouwen van die sceptici winnen en samen met de Amsterdammers verantwoordelijkheid pakken en onze stad nog mooier maken.”

U bent hier