h
Verkiezingsprogramma 2022-2026

Amsterdam: Die prachtige wereldstad met twee gezichten

Amsterdammers weten: Amsterdam is een geweldige stad. Een wereldstad die tegelijkertijd aanvoelt als een knus dorp. Omdat je elkaar tegenkomt op verwachte én onverwachte plekken. Omdat Amsterdammers lief en leed met elkaar delen, of dat nu is met de buren, op de markt, bij de sportclub of op het werk. Omdat we voor elkaar klaarstaan, zoals we hartverwarmend en massaal deden tijdens de coronacrisis. Toch zal niemand het ontkennen: de verschillen in de stad worden steeds groter. Amsterdam is steeds meer een stad met twee gezichten.

Amsterdam is ook de stad waar multimiljonairs met veel geweld tegen elkaar opbieden voor een penthouse in de Pontsteiger. Een stad waar het internationale bedrijfsleven expats laat neerstrijken die met behulp van belastingvoordelen voor meer dan tweeduizend euro in de maand een woning huren. De stad waar starters het nakijken hebben omdat beleggers voor hun neus de woningen wegkapen. En Amsterdam is de plek waar jongeren uit Slotervaart en Tuindorp Oostzaan noodgedwongen in het ouderlijk huis blijven wonen omdat er te weinig sociale huurwoningen beschikbaar zijn.

Corona maakte de twee gezichten van Amsterdam nog eens extra zichtbaar. De coronacrisis heeft Amsterdam ongekend hard geraakt en veel mensen in diepe ellende gestort. Veel Amsterdammers zijn hun baan verloren en weten niet hoe ze rond moeten komen. In buurten als Floradorp en Ganzenhoef groeien de rijen bij de voedselbank. Vrijwilligers bij de voedselhulp vertellen ons het gevoel te hebben niet alle kinderen ‘genoeg eten te kunnen toestoppen.’

Dit terwijl even verderop in de stad aan het Beursplein de winsten van een bedrijf als Ahold en supermarkt Albert Heijn door het dak schieten. Nog wranger wordt het wanneer je bedenkt dat er tientallen miljarden door brievenbusfirma’s en trustkantoren aan de Zuidas worden doorgesluisd naar belastingparadijzen. En dat dit alles gebeurt terwijl 30.000 Amsterdamse kinderen in armoede opgroeien en 1 op de 4 Amsterdammers kampt met schulden. Schrikbarende getallen die, als we niets doen, door de coronacrisis alleen maar fors zullen toenemen.   

De coronacrisis zet de grote gezondheidsverschillen terug in de schijnwerpers. Amsterdammers met een migratieachtergrond en lagere inkomens belanden vaker in het ziekenhuis met corona dan andere Amsterdammers. Het coronavirus drukt ons weer met de neus op de feiten. De plek waar je wieg staat of waar je woont is van grote invloed op je gezondheid. Amsterdammers uit Noord, Nieuw-West en Zuidoost met een lager inkomen en minder opleiding lijden vaker aan chronische ziekten, stress en andere gezondheidsklachten.

In het onderwijs laat Amsterdam ook steeds vaker twee gezichten zien. Heel Amsterdam gaat gebukt onder een lerarentekort en een onderwijscrisis. Maar in Nieuw-West, Noord en Zuidoost worden basisscholen hierdoor juist harder getroffen door het lerarentekort dan basisscholen in Zuid of stadsdeel Centrum.

De ‘twee gezichten van Amsterdam’ weerspiegelen de fundamentele ongelijkheid in onze stad. Als socialisten trekken we ten strijde om deze ongelijkheid de stad uit te bannen. In een socialistisch Amsterdam is wonen een recht en geen verdienmodel. Gezondheidsklachten die voortkomen uit schulden, armoede of stress horen hier niet thuis in een socialistische stad. Iedereen verdient de kans om gezond oud te worden of je nu in Zuidoost of in Oud-Zuid woont. En alle kinderen verdienen een fijne juf of meester voor de klas, of ze nu opgroeien in Osdorp of in stadsdeel Centrum.

Daarom zet de SP in op radicale oplossingen. Er gaat niet één sociale huurwoning van een corporatie meer naar de markt. Amsterdam gaat alle sociale huurwoningen die verkocht dreigen te worden door woningcorporaties opkopen. Ook worden alle mogelijkheden benut om sociale huurwoningen van particuliere verhuurders op te kopen als de woningen een dure huur dreigen te krijgen. Zo blijven woningen beschikbaar en betaalbaar voor jongeren uit Slotervaart en Tuindorp Oostzaan of voor de leerkracht uit Osdorp die dichtbij zijn of haar school wil wonen.

In kwetsbare buurten lanceren we samen met de Buurtteams, de GGD en andere betrokken een aanvalsplan tegen ‘ziekmakende ongelijkheid.’ Iedereen verdient het om gezond oud te worden. Bij het bestrijden van ‘ziekmakende ongelijkheid’ mag de armoedebestrijding niet ontbreken. Het aantal Amsterdamse gezinnen dat in aanmerking komt voor schoollaptops,
een vergoeding voor de contributie van de sportclub, dagjes uit en andere minimavoorzieningen wordt daarom uitgebreid naar 130% van het sociaal minimum. Niet één kind mag in armoede opgroeien. Ook gaat Amsterdam de (private) schulden van toeslagenouders overnemen, zodat deze Amsterdammers eindelijk echt een nieuwe start kunnen maken.

Deze en andere voorstellen tref je hier in ons verkiezingsprogramma. Zodat je weet waar je de SP de komende vier jaar op kunt aanspreken en waar wij ons hard voor maken. Samen met de Amsterdammers gaat de SP de komende jaren de strijd aan voor een socialistisch Amsterdam. Strijd je met ons mee?

Remine Alberts
Lijsttrekker SP Amsterdam 2022

Foto: Wiebe Kiestra

U bent hier