h

Liberale afbraakplannen in crisistijd

19 april 2020

Liberale afbraakplannen in crisistijd

Foto: Jos van Zetten

Deze crisis trekt diepe sporen. Mensen zijn ziek of raken dierbaren kwijt. De zorg kraakt in zijn voegen. Ouderen vereenzamen. Werknemers raken hun baan kwijt. ZZP-ers krijgen geen opdrachten meer. Ondernemers en winkeliers gaan failliet.

In dit soort crises hoop je dat de politiek zich inspant voor mensen, die het hardste zijn geraakt. Zo niet de Amsterdamse VVD. Zij stelden vorige week raadsvragen waarin zij pleiten voor een forse groei van het aantal koopwoningen ten koste van het aantal betaalbare sociale huurwoningen in de stad.

Deze voorstellen komen neer op: lage inkomens eruit, rijk erin. Het aantal koopwoningen moet volgens de VVD naar 57%. Op dit moment is dat aantal in de hoofdstad ruim 30% (in de metropoolregio Amsterdam 47%). Dat is goed vergelijkbaar met steden als New York City en Parijs en flink meer dan bijvoorbeeld Wenen of Berlijn. De VVD plannen komen neer op maar liefst 100.000 koopwoningen extra in Amsterdam. En dus vooral ten koste van het aantal betaalbare woningen. Het laat zich raden wie daar vooral de vruchten van plukken: de vastgoedbeleggers die deze huizen opkopen en ze daarna doorverhuren voor de topprijs wrijft in zijn handen. 

De VVD lanceert deze plannetjes middenin een crisis. Veel Amsterdammers kunnen de huur niet meer betalen, omdat ze door de lock down hun baan en inkomen kwijt zijn geraakt. Een aanzienlijk deel van de vitale beroepen zou bij deze VVD- plannen achter het net vissen. En dat terwijl deze professionals ons nu overeind houden. Als ‘dank’ worden - als het aan de VVD ligt - de jonge verpleegkundige, de schoonmaker of transporteur vervolgens de stad uit gejaagd. Het vermarkten van de volkshuisvesting moet door. Of het nu crisis is of niet. Het is volstrekt schaamteloos. 

Deze voorstellen zijn ronduit asociaal. Het is doorgaan op de oude en doodlopende weg, die onze samenleving splijt. Volgens de SP komen we deze crisis alleen op een solidaire manier door en moeten we er ook solidair uitkomen. In crises als deze moet de politiek er zijn voor mensen die steun het hardste nodig hebben. Want als de crisis één ding duidelijk maakt, is dat we een andere samenleving op moeten bouwen. Samen

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier