h

Fractieblog

6 juli 2020

Bouwen, bouwen, bouwen…..met de rem erop

Er is een schreeuwend tekort aan (betaalbare) woningen. Ik denk dat ongeveer elke Amsterdammer dat herkent en dit erg zorgelijk vindt. In Amsterdam zit de nieuwbouw al vanaf 2014 op een recordniveau, maar het tekort aan woningen blijft immens. Er zijn nog veel meer woningen nodig, en omdat ook de Tweede Kamer dit probleem ziet, werd er donderdag een motie aangenomen van VVD en CDA waarin de minister werd opgeroepen om een plan voor de korte en middellange termijn te maken om veel woningen bijgebouwd te krijgen.

Lees verder
1 juli 2020

Keti Koti

Foto: SP

Keti Koti is de dag waarop we stil staan bij het breken van de ketenen oftewel de afschaffing van de slavernij. Als een van de laatste landen schafte Nederland de slavernij af. Dit gebeurde officieel in 1863 maar de mensen moesten nog tien jaar doorwerken onder vreselijke omstandigheden. De slavendrijvers kregen ook nog een compensatie voor de afschaffing van de slavernij. Vandaag is een dag van herdenking en bezinning maar ook viering van de afschaffing van de slavernij.

Lees verder
10 mei 2020

Keer het zorgpersoneel de rug niet toe

Foto: SP

“We wilden personeel laten testen, maar we mochten niet“
Onderzoeksjournalisten vonden uit dat verpleeghuizen in Nederland in maart een ramp wilden voorkomen door hun personeel te laten testen. Ze werden geweigerd. Laboratoria hadden voldoende testcapaciteit in huis, maar hielden vast aan strenge RIVM-richtlijnen. Wat ongelofelijk schrijnend. 

Lees verder
4 mei 2020

Vrijheid in Coronatijd

Foto: Jos van Zetten

We weten het echt niet meer. Tenminste dat wordt mij duidelijk als ik hier mijn raam uit kijk. Ik zie een overvolle parkeerplaats bij het winkelcentrum Boven ’t Y (Buikslotermeerplein), gezinnen die gezellig met elkaar gaan shoppen en volle stoepen met mensen die onmogelijk anderhalve meter afstand kunnen houden. Aan de andere kant van de straat staat een Woonzorgcentrum: gesloten. De mensen die daar ‘gevangen’ in wonen, zien vermoedelijk met lede ogen aan dat hun medemensen de verspreiding niet actief proberen te voorkomen, waarmee de opening van het Woonzorgcentrum waarschijnlijk langer op zich laat wachten.

Lees verder
28 april 2020

Solidair de crisis uit: Herverdelen

Foto: Jos van Zetten

Het is weer het einde van de maand. Een bizarre maand. Een maand met de grootste gezondheidscrisis in jaren. Bijna iedereen kent wel iemand die getroffen is door Corona. Indirect zijn we allemaal getroffen door het onnatuurlijke afstand houden, de verplichte thuisisolatie en de grote onzekerheid voor de toekomst. Niet alleen wat betreft gezondheid, maar ook over de verdiensten.

Lees verder
19 april 2020

Liberale afbraakplannen in crisistijd

Foto: Jos van Zetten

Deze crisis trekt diepe sporen. Mensen zijn ziek of raken dierbaren kwijt. De zorg kraakt in zijn voegen. Ouderen vereenzamen. Werknemers raken hun baan kwijt. ZZP-ers krijgen geen opdrachten meer. Ondernemers en winkeliers gaan failliet.

Lees verder
17 april 2020

Solidair de crisis door en solidair de crisis uit

Foto: SP

Afgelopen week was ik op pad met de Amsterdamse reinigingsdienst. Sinds de uitbraak van het Coronavirus heeft zo’n 60% van de reinigers in Zuidoost zich ziek gemeld. Vuilnisman Soerka leerde me vuilstorten, prullenbakken openen en papier prikken. Ik val in de categorie mensen die wat extra tijd over heeft sinds de crisis en draag graag mijn steentje bij, net als veel andere SP’ers. Leden uit de hele stad bieden hulp aan. Vrijwilligers van ons belteam bellen SP’ers om te vragen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben, en krijgen diezelfde vraag vaak terug. Fractiegenoot Tiers en SP-activisten Maureen en Leila bouwen hard aan een netwerk om voedsel te verspreiden aan kwetsbaren. De hele afdeling en fractie zijn druk om zo veel mogelijk ellende te ondervangen. Heb je daar ideeën voor? Ga dan naar ons meldpunt.

Lees verder
14 april 2020

Huurverlaging nu

Met de verkoopslogan ‘locatie, locatie, locatie’ hebben veel Amsterdammers bizar hoge koop- of huurprijzen moeten slikken de afgelopen jaren. Amsterdam is nou eenmaal zo duur, want dit is de stad waar het gebeurt. Het Rijksmuseum, de Melkweg en de vele kantoren. Maar wat als die allemaal gesloten zijn, wat betaal je dan nog voor ‘locatie, locatie, locatie’?  

Lees verder
31 maart 2020

Laat de meest kwetsbaren niet twee keer de dupe van deze crisis zijn

Foto: Jos van Zetten

Wat een heftige tijd! Amsterdammers zijn ziek, Amsterdammers maken zich zorgen, Amsterdammers verliezen hun inkomen en hun onbevangenheid. Waar iedereen de dupe is van deze Coronacrisis, heb ik toch vooral te doen met de meest kwetsbare Amsterdammers. Stadgenoten die ziek zijn en stadgenoten die zorg nodig hebben die nu niet geleverd kan worden. Je zult maar afhankelijk zijn van die fysiotherapeut, thuishulp nodig hebben of afhankelijk zijn van voedselhulp terwijl de winkels leeggehamsterd zijn. Deze mensen vangen de hardste klappen. Ze maken zich niet alleen zorgen, maar zijn nu al de dupe.

Lees verder
29 maart 2020

Hoe de Coronacrisis de Slotervaart-wond blootlegt

Foto: SP

We hebben hard meer ziekenhuisbedden nodig! Iedereen roept het. Wel jammer dat dit besef zo laat komt. Nog geen 1,5 jaar geleden ging het Slotervaartziekenhuis failliet. Het ziekenhuis zou overbodig zijn, en de regering wilde er geen geld in steken. Wat zullen de hoge heren in Den Haag nu spijt hebben.

Lees verder

Pagina's

U bent hier