h

Rot op met je prijsverhoging: Gratis OV voor iedereen

13 december 2019

Rot op met je prijsverhoging: Gratis OV voor iedereen

Foto: SP Amsterdam

In november werd bekend dat de OV-prijzen in Amsterdam en omgeving worden verhoogd. Een slechte zaak, die maar weer aantoont dat de marktideologie hopeloos is mislukt. Gelukkig is er een alternatief.

Het OV wordt al jaren steeds duurder. Vorig jaar nog besloot het kabinet Rutte III de BTW op trein- en buskaartjes te verhogen. Je zou daarom denken dat  de prijsverhogingen wel een keertje klaar zijn. Niet is minder waar! Het Dagelijks Bestuur van de Vervoerregio heeft besloten om de kilometerprijs te verhogen. Vooral voor Amsterdammers met een OV-chipkaart zonder kortingsabonnement is dit een hard gelag.

Ook het basistarief, het bedrag dat je hoe dan ook betaalt ongeacht het aantal kilometers, gaat omhoog. Een besluit van de regering in Den Haag. Alles bij elkaar beteken deze maatregelen dat  Amsterdammers die op saldo reizen een flinke verhoging hun kiezen krijgen Dit valt extra nadelig uit voor mensen uit Zuidoost, Nieuw-West en Noord  - die vaak de grootste afstand moeten afleggen.

Prijsverhoging door de strot geduwd
Heeft de Amsterdamse raad iets te zeggen over de tarieven? Weinig, te weinig. Besluiten over het openbaar vervoer en tarieven worden genomen door de Vervoerregio. Dit is een samenwerkingsverband van gemeenten in de regio waarin raadsleden uit deze gemeenten besluiten nemen over verkeerszaken.  Het voorstel om de OV-tarieven te verhogen is echter nooit voorgelegd aan de Vervoerregio, maar eenzijdig genomen door het Dagelijks Bestuur. Om het op zijn Amsterdams te zeggen: ‘de prijsverhoging is ons door de strot geduwd’. Pogingen van de SP om de prijsverhoging tegen te houden werden weggestemd. GroenLinks, D66 en PvdA, voorstanders van een autoluwe stad, lieten het daarbij lelijk afweten.

Het alternatief: Gratis OV voor iedereen!
We zijn echter niet van plan ons verzet tegen de prijsverhoging te staken. De verhoging, en de manier waarop deze door de strot is geduwd, toont het failliet van de ideologie van de markt in het openbaar vervoer. Lijnen worden opgeheven, tarieven gaan omhoog en de democratische zeggenschap wordt uitgehold. En ondertussen wordt de Amsterdammer wel de auto uitgejaagd.

Dat kan anders. Als het aan de SP ligt pakken we de macht over ons openbaar vervoer terug. Dat betekent het stoppen met het mislukte marktexperiment. Maak het OV gratis voor alle Amsterdammers. Niet winstgevendheid, maar goed OV in de buurt moet centraal staan. Alleen zo maken het openbaar vervoer een volwaardig alternatief voor de auto.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier