h

Van der Horst schoffeert raadsbesluit fietsenstalling

15 februari 2006

Van der Horst schoffeert raadsbesluit fietsenstalling

Tegen de uitspraak van de gemeenteraad in gaat wethouder Mark van der Horst de subsidie van de goedlopende bewaakte fietsenstalling op het Beursplein stopzetten. De Stichting Werkprojecten, die de stalling beheert, zet grote vraagtekens bij sluiting. De medewerkers zullen de stalling vandaag verlaten.

Volgens SP-raadslid Meta Meijer kan dit besluit van de wethouder niet door de beugel. Zij zal de wethouder hierover aan de tand voelen in de commissievergadering van vanmiddag. Meijer: "De gemeenteraad heeft onlangs een motie aangenomen dat de stalling open moet blijven. Bovendien heeft hij gezegd dat hij juist mr fietsenstallingen wil." Naast een zeer toegankelijke en gebruiksvriendelijke fietsenstalling biedt deze organisatie aan zeven ex-gedetineerden/-verslaafden een werkplek. Meta Meijer vindt het onverteerbaar dat de wethouder hier zomaar de stekker uittrekt.

De stalling heeft volgens de wethouder 'niet voldoende uitstraling'. Bert Hoving van de Stichting Werkprojecten: "Op het Rokin, waar deze stalling vandaan komt, is daar nog nooit over gepraat." Dat de stalling een te hoog exploitatietekort heeft is volgens Hoving een idiote uitspraak: "Dat geldt voor alle stallingen! Vergeleken met de andere stallingen hebben wij juist een hoge bezettingsgraad". Ook het argument van concurrentievervalsing slaat als een tang op een varken. Zelfs de juridische dienst van de Gemeente Amsterdam zegt dat daarvan geen sprake is.

Eerder maakte ook de Fietsersbond kenbaar dat zij de voorgenomen sluiting verbazingwekkend vindt. Het jaarverslag, waarin een bovengemiddelde bezettingsgraad staat, geeft daartoe geen aanleiding. Bovendien is de stalling tamelijk recent verplaatst van het Rokin naar het Beursplein. "Het is daarom een beetje vroeg om dan nu al te concluderen dat hij om exploitatieve redenen dicht zou moeten", aldus de Fietsersbond.

U bent hier