h

SP Amsterdam: Doodzonde dat PvdA kans op linkse coalitie laat liggen

14 maart 2006

SP Amsterdam: Doodzonde dat PvdA kans op linkse coalitie laat liggen

SP-fractievoorzitter Remine Alberts is teleurgesteld in het besluit van de PvdA om de SP als coalitiepartner af te wijzen, nog voordat de partijen een eerste gesprek hebben gevoerd. "Erg jammer dat de PvdA niet de politieke wil blijkt te hebben om te kiezen voor een progressief bestuur met de SP. Wij hebben aangegeven dat voor ons alles bespreekbaar was, maar blijkbaar is zelfs dat onvoldoende. Doodzonde."

Deze keuze van de PvdA, met daarbij het besluit om wel met de VVD te gaan praten, is in strijd met de uitspraak van de kiezers die juist de linkse partijen opvallend veel steun gaven. Met een sprong van 4 naar 6 zetels was de SP met de PvdA de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Mede door de groei van ook GroenLinks lag een links college zeer voor de hand. Informateur Eberhard van der Laan moest de mogelijkheden hiertoe verkennen. De SP gaf aan dat het geen enkel breekpunt zag ten opzichte van de PvdA. Alberts: “De verrassing was vandaag dan ook groot toen we hoorden dat de PvdA berhaupt niet met ons wil praten. Nu lijkt het erop dat we alleen voor de vorm zijn uitgenodigd bij de informateur.”

Volgens Alberts laat de PvdA met deze onwillige houding een historische kans liggen. "Volgens mij konden we goede afspraken maken over betaalbaar bouwen, armoedebestrijding, veiligheid, onderwijs en de samenhang in de stad. Maar hoe het college ook wordt, er is een meerderheid van PvdA, GroenLinks en SP. Wij willen dat zeker benutten. Wij zullen de komende jaren met een forse reeks maatregelen en oplossingen komen waar de PvdA niet omheen kan."

U bent hier