h

SP: GroenLinks moet met billen bloot

5 maart 2006

SP: GroenLinks moet met billen bloot

De SP vindt dat GroenLinks een college met de VVD moet uitsluiten als het echt een 'linkse lente' wil in Amsterdam. SP-lijsttrekker Remine Alberts: "Zolang GroenLinks dat niet doet kan de PvdA kiezen voor zowel een linkse als rechtse partner en zitten we straks opgezadeld met een nieuw paars college. Als GroenLinks een progressief bestuur wil met PvdA en SP, moet het voor de verkiezingen met de billen bloot."

Slechts twee mogelijke collegepartijen spreken zich nu al helder uit: de VVD wil verder met het huidige centrumrechtse college en de SP wil een links college. Volgens onderzoek van O+S is een progressief college het meest geliefd onder de Amsterdammers. Alberts: "De keuze waar de PvdA voor staat is simpel: wil het een links bestuur met SP en GroenLinks, kiest het voor voortzetting van de huidige centrumrechtse coalitie, of wil het een nieuw paars college met VVD en GroenLinks?"

"Zolang GroenLinks een bestuur met de VVD niet uitsluit kan de PvdA deze paarse weg kiezen. GroenLinks legt zo bij de collegevorming de feitelijke macht bij de PvdA en een nieuwe paarse coalitie zal dan de meest waarschijnlijke uitkomst zijn. En omdat de PvdA met n van beide partijen al een meerderheid vormt, krijgt het ook in zo'n coalitie dan feitelijk alle macht en worden VVD en GroenLinks vier jaar lang speelbal van de PvdA. Als GroenLinks echt wil wat het belooft, namelijk een 'linkse lente', dan zal het de VVD heel snel moeten uitsluiten als mogelijke coalitiepartner."

U bent hier