h

Absurd politieoptreden tegen lawaaidemo

20 april 2006

Absurd politieoptreden tegen lawaaidemo

Een enorme overmacht aan ME'ers heeft op absurde wijze een einde gemaakt aan de lawaaidemonstratie tegen wapenhandel, die donderdagavond voor de ingang van het Scheepvaartmuseum werd gehouden. De kleine dertig vreedzame demonstranten werden door de ME omsingeld op het moment dat zij al gehoor gaven aan de oproep van de politie om te vertrekken bij het museum. Alle demonstranten zijn aangehouden en afgevoerd.

De demonstratie voor het Scheepvaartmuseum was gericht tegen het diner voor deelnemers aan de wapenbeurs Marelec, dat donderdagavond plaatshad in het museum. Het 'lawaai' was vooral afkomstig van de bekende drumband die vaker op protestmanifestaties in Amsterdam te horen is en werd aangevuld door twee ouderwetse luchtalarmsirenes.

De demonstratie, waar de politie van begin af aan toezicht op hield, was al zo'n drie kwartier bezig toen agenten met wapenstok verschenen. Toen de demonstranten in reactie daarop stopten met trommelen, was uit de speaker van een politiebus nog net de derde oproep tot vertrek te horen. De eerste twee oproepen waren overstemd door het lawaai van de demonstratie.

De actievoerders pakten na het horen van de laatste oproep en het plotseling verschijnen van zeker vier bussen ME hun spullen en maakten aanstalten te vertrekken. Toen zij bij het aanlopen echter opnieuw de trom roerden, werden zij omsingeld door de ME en werd hun duidelijk gemaakt dat zij allen waren aangehouden.

Opvallend was de grote hoeveelheid agenten die waren opgetrommeld om de vreedzame demonstratie te beindigen. Het aantal ME'ers kwam zeker overeen met het aantal demonstranten en daarnaast waren er nog tientallen gewone agenten en stillen op de been rond het museum. De SP vraagt zich af of al die agenten op een avondje Ajax-Feyenoord niets beters te doen hadden.

U bent hier