h

Asfalt is geen wondermiddel: A'dam-Almere vraagt om OV

13 oktober 2006

Asfalt is geen wondermiddel: A'dam-Almere vraagt om OV

Het besluit tot verbreding van de wegen tussen Almere en Amsterdam die door het kabinet is gejast is volgens SP-Kamerlid Arda Gerkens voorbarig. "Het kabinet heeft zich doof en blind gehouden voor de mogelijkheden die het OV biedt. Alsof alleen asfalt de problemen kan oplossen." Behalve het CDA en de VVD krijgt ook de PvdA de wind van voren. "Het komt ze erg goed uit dat dit kabinet een beslissing neemt, zodat ze daar zelf na 22 november de vingers niet aan hoeven branden. Opeens zwijgen ze over de afspraak om vr de verkiezingen geen belangrijke besluiten meer te nemen. Dat is wel erg opportunistisch."

Gerkens vindt dat het kabinet moet worden teruggefloten. "Nu de A6-A9 niet doorgaat lijken de meeste partijen al wel tevreden. Met gemak wordt nu de verbreding van de Gaasperdammerweg zelfs nog zonder aanvullende maatregelen voor de omgeving. voorgesteld. Dit gemak geldt niet voor de SP, wij zullen dit onderwerp de komende weken te sprake brengen in de deelraad Amsterdam Zuidoost, de gemeenteraad van Amsterdam, het kaderwetgebied ROA, Provincie Noord-Holland en natuurlijk in de Tweede Kamer. Genoeg plekken om dit plan alsnog af te schieten."

Meta Meijer)

Ook het Amsterdamse SP-raadslid Meta Meijer is teleurgesteld: "Het kabinet kiest ervoor om nog meer auto's de stad in te jagen. Het fenomeen openbaar vervoer lijkt te zijn afgeschreven. Onbegrijpelijk dat nu eenzijdig wordt gekozen voor de auto, zonder te kijken welke bijdrage het openbaar vervoer kan leveren aan betere bereikbaarheid. De SP heeft steeds gewezen op de mogelijkheden van een metrosysteem, een stoptreinvoorstel van de NS, een trein- of tramverbinding over een IJmeerbrug of het doortrekken van het huidige spoor Almere-Weesp tot Amsterdam Bijlmer en Utrecht. Deze plannen zijn echter blind door het kabinet terzijde geschoven, zeer onverstandig."

Meijer is verrast dat het besluit over de overkapping van de Gaasperdammerweg in Amsterdam Zuidoost aan een volgend kabinet wordt overgelaten. "Overkapping van de weg zou het iets minder erg voor de bewoners van Zuidoost maken. De ervaring leert dat van uitstel ook afstel komt; de weg wordt verbreed en daarna zal het geld wel op zijn, zodat de overkapping helemaal niet doorgaat. De mensen langs de wegen zullen achterblijven in nog grotere stankoverlast."

U bent hier