h

WMO heeft onafhankelijke klachtenregeling nodig

7 november 2006

WMO heeft onafhankelijke klachtenregeling nodig

Volgens SP-fractievoorzitter Remine Alberts heeft de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) een onafhankelijke klachtenregeling nodig. Alberts: "Er gaat veel veranderen met de komst van de WMO. Alleen door de ervaringen van de gebruikers serieus te nemen, kunnen we zorgen dat de uitvoering van deze wet goed zal verlopen. Een onafhankelijke klachtenlijn kan hieraan bijdragen."

Remine Alberts)

Per 1 januari 2007 gaat de WMO van start. Vanaf dat moment regelt de gemeente woningaanpassingen, rolstoelen en de hulp in de huishouding voor ouderen en gehandicapten. Het valt te verwachten dat daar fouten bij worden gemaakt. De oude wet voor ouderen en gehandicapten, de WVG, kende ook een onafhankelijke klachtenregeling. Deze WVG-klachtenlijn heeft goed werk verricht. Mensen kunnen er terecht voor hulp bij het indienen van een bezwaar, worden geholpen hun zorgvraag te formuleren en er wordt bijgehouden welke soort klachten regelmatig voorkomt.

Alberts: "De nieuwe WMO wordt nu in razendsnel tempo op de rails gezet. Bij de invoering van de WVG in 1994 ontstonden grote problemen. De kans dat zich dat nu herhaalt is zeer reel. Daarom moet er een klachtenregeling zijn die onafhankelijk werkt van de ambtenaren die de WMO invoeren. Wij stellen dan ook voor om de huidige WVG-klachtenlijn om te vormen tot WMO-klachtenlijn." Morgen zal de SP bij de begrotingsbehandeling hiertoe een motie indienen.

U bent hier