h

SP-deelraadsleden Zuideramstel verzocht tot afstaan zetel

17 januari 2007

SP-deelraadsleden Zuideramstel verzocht tot afstaan zetel

Het bestuur van SP-afdeling Amsterdam vraagt twee leden van de Amsterdamse deelraad Zuideramstel hun zetel af te staan. De SP vroeg een commissie de aantijgingen te onderzoeken die in de media geuit waren over de verrichtingen van de heer Herders en mevrouw Veenstra. Volgens deze commissie is hun zwaarste vergrijp dat zij in hun deelraadsfunctie probeerden de woonsituatie van een van de twee te verbeteren. Zelfs de geringste vorm van dergelijke belangenbehartiging is voor de SP onaanvaardbaar.

Half december kwamen Herders en Veenstra in opspraak door publicaties in de Volkskrant. Daarin werden de twee ook beticht van illegale onderverhuur in het verleden. Voor het bestuur van de SP-afdeling Amsterdam was dit reden om de twee op non-actief te stellen en een SP-commissie nader onderzoek te laten doen. Deze commissie bestond uit Nora Swagerman (lid landelijk partijbestuur SP en regiobestuurder), Willem Paquay (SP-raadslid gemeente Amsterdam), Geert Reuten (economisch adviseur SP) en Ad Schiedon (SP-raadslid en fractievoorzitter gemeente Heuvelrug).

De SP-onderzoekscommissie beveelt het SP-afdelingsbestuur aan om de zetels van de twee betrokken deelraadsleden terug te vragen. Afdelingsvoorzitter Laurens Ivens: "Het is onvermijdelijk dat de twee hun SP-deelraadszetel opgeven want hun gedrag is in strijd met de beginselen van de SP."

Bevindingen SP-onderzoekscommissie
De commissie oordeelt mild over de onderverhuur door Veenstra. Dat deed ze tussen 1993 en 1997. Haar vrije-sector-huurwoning verhuurde ze toen gemeubileerd maar zonder formele toestemming van de eigenaar. De commissie vindt dat haar, door ernstige ziekte van een familielid, toentertijd gedwongen verblijf in het buitenland een aanvaardbare omstandigheid is voor haar handelen. Het onderverhuurbedrag - een belangrijk punt voor de SP - was volgens berekeningen van de commissie wellicht gepast.

Ongenadig oordeelt de commissie over de onderverhuur door Herders. Hij weigerde om de commissie de informatie te geven op grond waarvan deze de (on)redelijkheid van het onderverhuurbedrag zou kunnen beoordelen. Dat wil zeggen, hij wilde slechts vertrouwelijke informatie geven. Maar dit weigerde de commissie. De commissie vindt dat een SP-volksvertegenwoordiger over dergelijke zaken publiekelijk verantwoording moet afleggen. De weigering is naar het oordeel van de commissie onverenigbaar met een volksvertegenwoordigende functie voor de SP en dus grond voor aftreden.

Maar niet alleen Herders doch ook Veenstra moet volgens de SP opstappen. Doorslaggevend is dat beiden, in hun functie als volksvertegenwoordiger, ambtenaren van de deelgemeente herhaaldelijk hebben verzocht, of gemaand, om iets te doen dat de woonsituatie van n van hen zou verbeteren. Terwijl het in beginsel geoorloofd is om ambtenaren dergelijke verzoeken te doen voor een 'derde', moeten volksvertegenwoordigers iedere vorm van belangenbehartiging voor zichzelf radicaal afwijzen. De SP-commissie en het afdelingsbestuur willen hier niet het minste op toegeven.

<%media(20070117-SP-OZcieDeelraadZuideramstel.pdf|Het rapport van de SP-onderzoekscommissie)%> pdf-document, om dit documenten te lezen heeft u mogelijk extra software nodig. Klik voor meer uitleg.

U bent hier