h

Een gezond en sociaal leefmilieu begint (ook) bij de provincie

15 februari 2007

Een gezond en sociaal leefmilieu begint (ook) bij de provincie

De provincie waakt over de leefbaarheid van de inrichting van Nederland. Hoe moeten woningbouw, industrieterreinen en wegenbouw ingepast worden in het waterbeheer en de bescherming van flora en fauna? De provincie beslist het. Maar ook specifieke taken zoals de jeugdzorg en het kiezen van de Eerste Kamer behoren tot de taken van de Provincie. Een gezond en sociaal leefmilieu hangt dan ook af van jouw stem bij de Statenverkiezingen in maart aanstaande.

Wat doet de provincie nu eigenlijk? Het belangrijkste is de indeling van ons landschap en het maken van keuzes tussen milieu, water, industrie en wonen. Provinciale wegen worden aangelegd en onderhouden door de provincie. Daarnaast verstrekt de provincie vergunningen voor industrieterreinen, grote woonboulevards en shoppingmalls aan de rand van de stad, zoals bij de metrohaltes Bullewijk en Arena.

Maar ook het aankopen en onderhouden van natuur- en recreatiegebieden zoals het Amsterdamse Bos is een taak van de provincie. Het 'groen' in de directe omgeving is dus een redelijke graadmeter van de besluiten van de Provinciale Staten.

De bestemmingsplannen, hoe mooi ook, moeten wel gehandhaafd worden. En daar schort het nogal eens aan. Een greep uit de SP-dossiers laat talloze voorbeelden zien van mensen die in beschermde gebieden van de ecologische hoofdstructuur een grote villa kunnen bouwen; tegen de bestemmingsplannen in... maar de provincie handhaafde deze onvoldoende, zo toonde de SP aan.

Doordat de provincie een belangrijke taak heeft in het verlenen van bouw- en vestigingsvergunningen staat zij onder grote druk van bedrijven. Bedrijven willen veel en goedkope ruimte, wat ten koste gaat van andere functies van het land. Daarbij laat de provincie het belang van het ene bedrijf soms zwaarder wegen dan het andere. Op zich niks mis mee, maar het moet wel volgens de regels. Een voorbeeld. Noord-Holland heeft (samen met de landelijke overheid) Schiphol bevoordeeld ten
opzichte van projectontwikkelaar Chipshol. Chipshol kon dat aantonen en de provincie is nu veroordeeld tot een boete van ten minste 16 miljoen!

De provincie heeft ook grote invloed op 'de motor van de economie'; het milieu. De provincie moet de milieuwetten handhaven, en daar worden veel fouten gemaakt. Dat leidt ertoe dat vervuiling onbestraft blijft.

De provincie heeft daarnaast een aantal belangrijke toezichthoudende taken. Zo is het de provincie die kaders stelt voor de waterschappen over de waterstanden en kijkt of grond en oppervlaktewater niet te vuil worden. De toestand van waterkeringen wordt ook gecontroleerd door de provincie. Daarbij houdt de provincie toezicht op het handelen van gemeenten: taakverwaarlozing of geldverspilling kan door de provincie worden aangekaart.

Bij de beschrijving van de taken is al een deel van de prioriteiten van de SP bij de Provinciale Staten verteld: een gezonde leefomgeving met ruimte voor groen en recreatie, terwijl zorgvuldig wordt gebouwd en bedrijven op een eerlijke manier toch een aantrekkelijke vestiging kunnen vinden tegen een redelijke prijs. En natuurlijk moeten democratisch genomen besluiten goed en onpartijdig uitgevoerd en gehandhaafd worden.

De SP wil daarbij meer werk gaan maken van de Provinciale Staten om deze taken dichter bij de mensen uit te voeren en om gemeenten beter te kunnen controleren.

De SP wil daarnaast dat provincies een schaal krijgen die past bij de omgeving. In Friesland lijkt de provincie prima op het landschap afgestemd. Maar in de randstad kan een stad met een omgeving van ca. 50 kilometer veel beter een provincie vormen, omdat dat een natuurlijke grens is waarbinnen beperkte middelen verdeeld moeten worden. Gemeenten in de randstad kampen nu met een gebrek aan regiocordinatie. Daardoor zijn ze gedwongen om f allemaal het wiel uit te vinden, f
tussenbesturen te maken (zoals hier het ROA, een samenwerking van 16 gemeenten rond Amsterdam), die buiten de gemeenteraden om bepalen hoe bepaalde middelen worden verdeeld en welk belastinggeld daarvoor gebruikt wordt. Die manier van samenwerking is verre van ideaal want veel minder democratisch, dat erkent iedereen. Zolang de provincie te veel op afstand staat is het als orgaan echter niet bij machte om die zaken ordentelijk te regelen. De SP vindt dat een grotere provincie als cordinator dan ook niet nodig is, en kan beter verkleinen tot een regio.

Alle reden dus om te stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Een gezond en sociaal leefmilieu begint (ook) bij de provincie.

U bent hier