h

Laat politie optreden voor winkelveiligheid

13 februari 2007

Laat politie optreden voor winkelveiligheid

De veiligheid van winkeliers moet een taak van de politie zijn en blijven. Vaker surveilleren, aangiftes opnemen, winkeliers adviseren en niet de veiligheid de verantwoordelijkheid van de winkeliers zelf laten zijn. De winkeliers worden daardoor op kosten gejaagd. Het grootwinkelbedrijf zal deze kosten wel kunnen opbrengen, de kleine winkeliers kunnen dit niet en worden zo genoodzaakt hun zaak op te geven. In alle gevallen zal de beveiliging prijsopdrijvend werken.

Remine Alberts)

De afgelopen week is Amsterdam opgeschrokken door een flink aantal gewapende overvallen. De dood van Erkan Yildiz van de avondwinkel La Nuit in Amsterdam-Noord was daarbij een dramatisch dieptepunt. De roep om meer camera's en andere beveiligingsmaatregelen werd direct gehoord. De VVD wil zelfs de wet aanpassen en winkeliers de mogelijkheid tot zelfverdediging geven. Zelfs het bewapenen met een honkbalknuppel zou dan mogen.

Het is logisch dat winkeliers zich willen beveiligen als de politie nalaat op te komen voor de winkeliers. De SP betreurt dit en vreest dat de roep om zelfbeveiliging een averechts effect op de veiligheid zal hebben. Zodoende zal er juist een geweldsspiraal ontstaan. Woensdag 14 februari zal fractievoorzitter Remine Alberts hierover aan burgemeester Cohen vragen stellen.

U bent hier