h

Overheid de klos bij Zuidasonderneming

9 februari 2007

Overheid de klos bij Zuidasonderneming

De overheid zal de risico's van de ontwikkeling van de Zuidas dragen, terwijl de meeste voordelen naar private investeerders gaan. Via een zogenaamde publiek-private samenwerking is er vandaag een speciaal samenwerkingsverband opgezet. De overheid heeft hier echter weinig bij te winnen aangezien alle risico's bij het Rijk en de gemeente liggen. Na eerdere ervaringen met Noord-Zuidlijn, Afvalenergiebedrijf, Betuweroute en HSL weten we waar dit toe kan leiden.

Hans Bakker)

Het onder de grond brengen van de A10 en de sporen bij de Zuidas is een miljardenklus. Om deze klus te klaren is vrijdag 9 februari de Zuidasonderneming (ZAO) opgericht. De gemeente heeft 20% aandelen, net als het Rijk. Banken nemen de overige 60% aan aandelen. Je zou dan denken dat de risico's van deze grote operatie ook voor het grootste gedeelte bij de banken liggen. Volgens SP-raadslid Hans Bakker zit het anders.

"Het lijkt mooier dan het is", aldus Bakker, "als de boel in de soep loopt komt de rekening uiteindelijk toch op het bordje van de gemeente. De banken mogen van De Nederlandse Bank niet zoveel risico nemen? Het lijkt op het oude liedje bij grote projecten, de banken mogen wel de winsten pakken maar de verliezen komen uit de portemonnee van de belastingbetaler."

U bent hier