h

SP blij met aanstaand vertrek Otapan

9 februari 2007

SP blij met aanstaand vertrek Otapan

De SP is verheugd dat het asbestschip Otapan niet in Amsterdam gesaneerd wordt. Volgens staatssecretaris Van Geel (VROM) kan het schip het beste van asbest ontdaan worden in Rotterdam. Aangezien er rondom de Rotterdamse haven veel minder mensen wonen, ziet de SP dit als een verbetering. Over twee weken zal het schip Amsterdam verlaten.

Eind juli vorig jaar verliet de Otapan de Amsterdamse haven al eens, na 7 jaar aan de ketting gelegen te hebben. Het schip kwam echter nooit aan bij de Turkse werf die het zou slopen omdat Van Geel een verkeerde hoeveelheid asbest had opgegeven.

Daniël Peters, Remi Poppe en Patrick van Lunteren voor de Otapan)

De Turkse regering besloot daarop het schip niet toe te laten. Na een tocht van 2,5 maand keerde de Otapan terug aan de 'vertrouwde' kade in Noord waar het in afwachting van een nieuw sloopcontract opnieuw aan de ketting werd gelegd. De Amsterdamse wethouder Asscher schond hiermee zijn belofte dat het schip niet wederom doelloos in onze haven zou liggen.

De SP pleit er al tijden voor om het schip snel en verantwoord te slopen. Gezien de risico's van vrijkomend asbest wil de SP dat deze sloop niet in Amsterdam plaatsvindt. Fractievoorzitter van de SP in Noord Daniël Peters maakte zich grote zorgen over de Otapan in zijn stadsdeel. "Een foutje is zo gemaakt bij het saneren van zo'n groot dubbelwandig schip. Je moet er toch niet aan denken dat er asbest vrijkomt en over Tuindorp Oostzaan of de studentenwoningen bij de NDSM-werf waait." Onlangs ging Peters met SP-Kamerlid Remi Poppe op inspectie bij de Otapan en werden zijn zorgen vergroot. De SP voerde dan ook actie om het schip uit de Amsterdamse haven te krijgen. Met succes!

Kijk ook op www.amsterdam.sp.nl/asbest

U bent hier