h

SP kiest voor kunst en cultuur in de wijken

24 mei 2007

SP kiest voor kunst en cultuur in de wijken

Bij de bespreking van de nieuwe plannen voor het kunst- en cultuurbeleid van Amsterdam 2009-2012 heeft de SP zich ingezet voor de buurttheaters. Volgens SP-raadslid Maureen van der Pligt hoort kunst niet alleen thuis in de binnenstad, maar juist ook in de wijken. De SP heeft voorgesteld om meer budget beschikbaar te stellen voor de stadsdelen en in de hoofdlijnennotitie toe te voegen dat ook buurtaccommodaties met een groot bereik subsidie kunnen aanvragen in het kader van het kunstenplan. Helaas steunde een raadsmeerderheid dit voorstel niet.

Maureen van der Pligt)

Wethouder Gehrels spreekt over Cultuur als basisbehoefte. Als je dat leest lijkt het er bijna op dat het kille tijdperk van de kunst als sluitpost van de begroting op zijn einde loopt. Voor de SP houdt dat in dat kunst en cultuur betaalbaar, en er voor alle Amsterdammers moet zijn. Maar ook dat Amsterdam voor alle kunstenaars en instellingen een fijne en uitdagende plek moet blijven om zich te vestigen en bezig te zijn. Door de dreigende Rijksbezuinigingen op kunst is het nog afwachten of alle ambities uitgevoerd kunnen worden.

Vanwege het structurele tekort aan geld om alle kunstambities waar te kunnen maken vroeg de SP ook om een prioriteitenlijstje. Van der Pligt: "Voor ons maakt het namelijk veel uit of het geld gaat naar buurtaccommodaties of naar 'vervlechting tussen artistieke, technologische en economische creativiteit'. Dat laatste hoort uit geld van Economische Zaken te komen en niet uit het kunstbudget als er niet genoeg geld blijkt te zijn." Ook dit voorstel kon helaas niet op voldoende steun rekenen.

U bent hier