h

Banen bij Dienst Stadstoezicht op het spel

16 december 2007

Banen bij Dienst Stadstoezicht op het spel

Wethouder Gehrels wil per 1 januari 2009 de dienst Stadstoezicht opsplitsen en een deel van de dienst privatiseren. Het gaat hier om de parkeerhandhaving ofwel de parkeerwachters. De SP maakt zich grote zorgen over deze plannen, want dit zal tot een aantal ontslagen leiden en slechtere CAO's. De parkeerhandhaving zal niet verbeteren, maar de parkeerwachters zullen wel de dupe worden.

De parkeerhandhaving wordt afgesplitst en eerst ondergebracht in een externe overheids B.V. en kan dan in 2010 naar de markt. Ook worden er technologische verbeteringen doorgevoerd. Het controleren van geparkeerde auto's gebeurt straks niet meer door parkeerwachters, maar door een auto die langsrijdt met scan apparatuur. Hierdoor moet het bedrijf concurrerend worden en klaar zijn voor de markt.

Maureen van der Pligt)

De stadsdelen toonden zich in een persverklaring verheugd dat de kosten voor de parkeerhandhaving op een sociaal verantwoorde wijze lager zullen worden. SP-raadslid Maureen van der Pligt heeft daar een heel ander idee over. "Onder het mom van de noodzaak om mee te concurreren en marktconform te kunnen zijn in 2011 krijgen de parkeerwachters vanaf 2009 gewoon 19% minder loon onder een andere CAO en daarna raken er zo'n 100 mensen hun baan kwijt. Mensen die daarna heel moeilijk weer aan de slag zullen kunnen komen. Kortom: dan zijn de kosten voor stadstoezicht / parkeren wellicht lager, maar is de gemeente weer meer geld kwijt aan uitkeringen en zijn mensen hun baan kwijt met alle ellende van dien."

De SP heeft een heel ander voorstel om de parkeerhandhaving te verbeteren. Van der Pligt: "Dit alles zou te voorkomen zijn als we de taken van de Dienst Stadstoezicht gewoon weer onder de regie van de centrale stad zouden brengen waardoor stadsdelen niet meer zelf kunnen aanbesteden op de parkeerhandhaving." Begin 2008 komt de discussie over stadstoezicht in de raad.

U bent hier