h

Eerst spoor, dan kijken naar wegen

14 februari 2008

Eerst spoor, dan kijken naar wegen

De SP wil dat er snel begonnen wordt met verbetering van het spoor tussen Almere en Schiphol. Pas als dit op orde is, is openbaar vervoer een degelijk alternatief voor de auto. Een voorstel om verkeerswethouder Herrema naar de minister te sturen en hiervoor te pleiten, is aangenomen door de Gemeenteraad.

Meta Meijer)

De Raad besprak het ondertekenen van de Overeenkomst Stroomlijnalternatief. Dit betekent dat de snelwegen rond Amsterdam, bijvoorbeeld de A1, de A10 en de Gaasperdammerweg, flink uitgebreid worden. SP-raadslid Meta Meijer: "De wegen worden verbreed om de doorstroming te bevorderen. Als vervolgens het aantal auto's flink toeneemt, staan we weer stil. Asfalt helpt alleen als er zo min mogelijk auto's bij komen. Daarom is een flinke impuls voor het spoor nodig."

De SP diende een voorstel in waarin het College opdracht krijgt te proberen de groei van het autoverkeer zo veel mogelijk te remmen, en meer te kijken naar alternatieven. Te denken valt aan bijvoorbeeld een verbetering van het openbaar vervoer en thuiswerken. Ook kreeg de wethouder opdracht met de minister van Verkeer te praten op het versnellen van de verbreding van het spoor tussen Almere en Schiphol.

Eveneens vond de Raad het een goed idee om te kijken naar toekomstige ontwikkeling van de weg- en spoorverbindingen rond Amsterdam. Meijer: "Voor de bewoners van Oost-Watergraafsmeer blijft het afwachten in hoeverre zij zullen worden ontzien. Het voorstel van de SP om, als het Rijk de buidel niet trekt, zelf geld te gaan zoeken, is niet aangenomen. De gemeente laat hen in de kou staan, nu maar hopen dat de Tweede Kamer het wel opneemt voor hen."

U bent hier