h

Wat doen we met de mosquito?

7 februari 2008

Wat doen we met de mosquito?

Wat doen we met de mosquito?

Schriftelijke vragen van Remine Alberts over aanwezigheid en toepassing van mosquito's in Amsterdam.

Amsterdam, 7 februari 2008.

Inleiding.

Het bedrijf Rhine Consulting Group BV brengt het product mosquito op de markt met de leus "Last van hangjongeren? Zorg dat ze snel vertrekken!" De mosquito is een apparaat dat een geluid maakt met een toon die de meeste ouderen niet kunnen horen. Jongeren kunnen de toon wel horen en die schijnt zo irritant te zijn dat jongeren zich verwijderen van de plaats waar een mosquito is opgehangen. De apparaten zijn inmiddels geplaatst in verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam, met het doel hangjongeren te verjagen.

Vragen.

1. Wat is de visie van het college op de mosquito en op de toepassing van dit apparaat in Amsterdam?

2. Hoeveel mosquito's hangen er in Amsterdam en op welke locaties in Amsterdam (straten en stadsdelen) zijn deze aangebracht?

3. Mosquito's worden niet alleen besteld door gemeenten, ook scholen, woningcorporaties en winkels laten de apparaten plaatsen. Heeft de gemeente hier een overzicht van?

4. Gebeurt het toelaten (bestuurlijk-juridisch) van mosquito's door of namens burgemeester en wethouders of is dit een zaak die aan de stadsdelen wordt overgelaten?

5. Op wiens initiatief worden mosquito's geplaatst? Bij camera's ligt het initiatief bij het stadsdeel, dat daarbij wel aan voorwaarden van de centrale stad moet voldoen. Hoe is dit geregeld voor mosquito's?

6. Geldt voor het plaatsen van een mosquito een vergunningsplicht of meldingsplicht? Zo nee, waarom niet?

7. Welke effecten van mosquito's zijn er in Amsterdam bekend? Worden effecten systematisch in kaart gebracht en zo ja, door wie?

8. Is er sprake van een verplaatsingseffect? Zo ja, op welke locaties is een verplaatsingseffect opgetreden en is de plaats van de mosquito vervolgens aangepast?

9. Bent u bekend met het antwoord van minister Rouvoet op Kamervragen over de mogelijke ongrondwettelijkheid van mosquito's?

10. Bent u bereid het gebruik van mosquito's in afwachting van het door de minister aangekondigde onderzoek te beperken of geheel af te schaffen? Zo nee, waarom niet?

Remine Alberts.

De antwoorden van burgemeester en wethouders staan hieronder vermeld.

Antwoord vraag 1:
Het college vindt de plaatsing van de mosquito's een interessante ontwikkeling en houdt dit, evenals het onderzoek van minister Rouvoet naar de grondwettelijkheid ervan, nauwlettend in de gaten. In afwachting van de resultaten van deze ontwikkelingen zal het college eventuele plaatsing van mosquito's in overweging nemen.

Antwoord vraag 2:
Navraag bij de stadsdelen wijst uit dat stadsdeel Oud-Zuid het enige stadsdeel is waarin op initiatief van het stadsdeel en de politie een mosquito is geplaatst. De betreffende mosquito hangt op het Smaragdplein.

Antwoord vraag 3:
Nee, dit is niet door de gemeente onderzocht.

Antwoord vragen 4 en 5:
Voorop staat dat voor de mosquito geen specifiek regelingskader in de APV is opgenomen. Dat betekent dat rechthebbenden op gebouwen (winkeliers, corporaties etc.) de mosquito in principe zelf aan hun gevel kunnen plaatsen zonder dat daarvoor toestemming van de gemeente nodig is. Alleen als het apparaat zou worden vastgemaakt aan een voor de openbare dienst bestemd object (bijvoorbeeld een lantaarnpaal) zou een vergunning ex art. 8.1 nodig zijn. De uitvoering van art. 8.1 en 9.4 APV is overgedragen aan het dagelijkse bestuur van de stadsdelen, dus zij zijn beslissingsbevoegd. Gesteld dat de gemeente zelf tot plaatsing van mosquito's in de openbare ruimte zou willen over gaan, ligt de beslissingsbevoegdheid eveneens bij de stadsdelen; zij zijn immers wegbeheerder. Alleen voor Westpoort is het college bevoegd.
De vergelijking met cameratoezicht gaat niet op omdat daarvoor een specifieke regeling in de Gemeentewet (en de APV) is getroffen, die de burgemeester als het bevoegde (centrale) orgaan aanwijst. Een dergelijke regeling ontbreekt nogmaals voor de mosquito.

Antwoord vraag 6:
Zie het antwoord op de vragen 4 en 5. Voor het plaatsen van een mosquito is geen vergunning vereist. Wel zou het plaatsen kunnen stuiten op art 9.4 van de APV (voortbrengen van hinderlijk geluid). Het is aan het Openbaar Ministerie om hierover te oordelen.

Antwoord vraag 7:
Nee, de effecten van mosquito's in Amsterdam zijn het college niet bekend want de effecten worden door de gemeente niet systematisch onderzocht.

Antwoord vraag 8:
N.v.t. zie het antwoord op vraag 7.

Antwoord vraag 9:
Ja, het College wacht de resultaten van het onderzoek van de minister af.

Antwoord vraag 10:
N.v.t. Zie het antwoord op de vragen 4 en 5.

U bent hier