h

Protest tegen groeiende kloof arm en rijk

10 december 2008

Protest tegen groeiende kloof arm en rijk

Van 11 tot 15 december vindt de Miljonair Fair plaats in de RAI. Dit 'luxueus shoppingparadijs' staat symbool voor de groeiende kloof tussen arm en rijk. Terwijl miljoenen niet-miljonairs zich grote zorgen maken over de gevolgen van de economische crisis, weten anderen van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen. Deze absurde tegenstelling vraagt om protest. Daarom roept het comit 'Protest tegen de Miljonair Fair' op tot een luidruchtige maar vreedzame actie bij de opening op 11 december.

In 2007 waren er maar liefst 118.200 miljonairs in Nederland, een toename van bijna 10 procent ten opzichte van 2005. Wereldwijd steeg het aantal miljonairs met 14,3 procent. Tegelijkertijd neemt de armoede explosief toe. Het aantal mensen dat wereldwijd op de rand van armoede leeft, is in de afgelopen twee jaar verdubbeld. Een op de vier mensen moet rondkomen van 1,25 dollar per dag. Ook in Nederland hebben steeds meer mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Ruim 176.000 Nederlandse huishoudens hebben problematische schulden.

Het schrille contrast tussen de Miljonair Fair en de dagelijkse realiteit van gewone mensen, zegt veel over wat er mis is met deze wereld. Het kan anders. Welvaart zou gebruikt moeten worden voor de behoeften van de vele miljoenen niet-miljonairs, niet voor de luxueuze uitspattingen van de 'rich and famous'. Hogere belasting voor de superrijken en topbestuurders zou het mogelijk maken de mensen te steunen die hun baan of pensioen dreigen te verliezen door de crisis.

Daarom roept het comit 'Protest tegen de Miljonair Fair' op tot een luidruchtig en kleurrijk protest bij de opening van de Miljonair Fair. Het wordt met nadruk een open, vreedzame actie waar jong en oud aan deel kan nemen. De actie vindt plaats op donderdag 11 december om 19:30 uur bij de entree van het Holland Complex van de RAI in Amsterdam.

Comit 'Protest tegen de Miljonair Fair' bestaat uit Amsterdam Anders / De Groenen, de Bijstandsbond, DIDF, HTIB, de Internationale Socialisten, SP Amsterdam en de Universitaire Activisten.

U bent hier