h

Directeur gemeentelijke dienst in 2009 op de werkvloer

2 januari 2009

Directeur gemeentelijke dienst in 2009 op de werkvloer

)

Vanaf 2009 moeten directeuren van gemeentelijke diensten enkele dagen per jaar terug naar de werkvloer. Dit gebeurt op voorstel van de SP. Volgens de partij leren directies de praktijk van hun dienst echt kennen als zij af en toe het directiekantoor verwisselen voor de werkvloer. SP-gemeenteraadslid Carlien Boelhouwer: “In Amsterdam, waar gemeentelijke directeuren om de paar jaar van werk veranderen, is dat zeker niet te veel gevraagd.”

Afgelopen zomer bleek uit Rijksonderzoek naar de effecten van het rouleren van directies van Rijksdiensten, dat met al het wisselen van de wacht veel inhoudelijke kennis verdwijnt. Wat je als Rijk wint aan flexibiliteit en aan algemene inzetbaarheid, verlies je aan inhoud. Feitelijk moet het wiel steeds opnieuw weer worden uitgevonden. In Amsterdam rouleren de directies van gemeentelijke diensten ook, met als gevolg dat ook in Amsterdam op het niveau van de gemeentelijke diensten inhoudelijke kennis verloren gaat.

Het terug-naar-de-werkvloerproced is een beproefd middel in weinig tijd veel kennis op te doen van de dagelijkse uitvoerende praktijk. In 2009 moeten alle Amsterdamse gemeentelijke directies op voorstel van de SP enkele dagen per jaar terug naar de werkvloer. Boelhouwer: “In overleg met ondernemingsraad wordt het programma van deze terug-naar-de-werkvloerdag vastgesteld. Daardoor weten we zeker dat de directie op deze dagen ook echt wat leert.”

U bent hier