h

Slechts 20 procent Amsterdammers wil door met Noord-Zuidlijn

19 februari 2009

Slechts 20 procent Amsterdammers wil door met Noord-Zuidlijn

Uit onderzoek van de SP blijkt dat slechts n op de vijf Amsterdammers wil dat de Noord-Zuidlijn geheel afgebouwd wordt. Vier van de vijf Amsterdammers hebben geen enkel vertrouwen meer in het huidige Noord-Zuidlijnproject. Dat blijkt uit een enqute die de SP de afgelopen weken onder de Amsterdammers op straat heeft gehouden. SP-raadslid Hans Bakker wil dat bij het komende raadsonderzoek dat volgt op het aftreden van wethouder Herrema alle opties worden open gehouden, dus ook beindiging van de aanleg van de metrolijn.

Uit de SP-enqute blijkt dat 90 procent van de mensen opnieuw zijn stem wil laten horen over de voortgang van het project. Deze mensen zijn wel verdeeld over de manier waarop het project moet worden voortgezet. De meeste mensen (44 procent) spraken zich uit voor het voltooien van alleen de verbinding tussen Amsterdam-Noord en Centraal Station. Een kwart wil dat de bouw van de lijn helemaal wordt beindigd en slechts 21 procent geeft de voorkeur aan het volledig afbouwen van de lijn.

Hans Bakker)

Volgens Bakker was het aftreden van Herrema onvermijdelijk: "Ik waardeer dat hij zijn verantwoordelijkheid heeft genomen." De SP vindt dat na het aftreden van Herrema diepgaand onderzoek moet worden gedaan naar projectbureau Noord-Zuidlijn en de gemeentelijke aansturing hiervan. Bakker: "Het lijkt er ernstig op dat het projectbureau de politiek misleid heeft. Het totale risico is vakkundig uit het zicht van de politiek gehouden. De wethouder had ook totaal geen grip op dit project. Telkens liet hij de gemeentekassa weer akkoord gaan met partjes risico zonder daadwerkelijk het project onder controle te krijgen."

Kosten Noord-Zuidlijn grafiek)
De kostenramingen van de Noord-Zuidlijn door de jaren heen, inclusief de prognose wanneer de eerste metro's zouden rijden.

Download <%media(20090219-noordzuidkosten.pdf|hier)%> pdf-document, om dit documenten te lezen heeft u mogelijk extra software nodig. Klik voor meer uitleg. een grotere versie van bovenstaande grafiek.

U bent hier