h

Geen leenbijstand voor wasmachines en medicijnen

1 mei 2009

Geen leenbijstand voor wasmachines en medicijnen

De SP vindt dat Amsterdam moet stoppen met het in de schulden jagen van mensen met weinig geld. Amsterdammers met een laag inkomen moeten nu via de leenbijstand schulden maken voor basisgoederen als een wasmachine, een koelkast of zelfs noodzakelijke medicijnen. Volgens de SP is de bijstand hiervoor bedoeld, niet als lening maar als gift.

Carlien Boelhouwer)

In principe krijgen Amsterdammers met een laag inkomen die niet over spaargeld beschikken bijzondere bijstand voor de vervanging van een kapotte wasmachine, de aanschaf van dure medicijnen of ter compensatie van verhuiskosten. In sommige gevallen wordt die bijzondere bijstand echter geweigerd en worden mensen doorverwezen naar de gemeentelijke kredietbank van lening. Daar kunnen zij de bijstand lenen tegen een rente van 5 procent.

SP-raadslid Carlien Boelhouwer: "Het aantal mensen met schulden groeit terwijl we willen dat dit juist afneemt. Bovendien verdient de gemeente met de rente op leenbijstand aan de armoede van Amsterdammers. Dat is absurd. Laatst sprak ik een vrouw die met drie kinderen bij haar oma woonde. Ze moest verhuizen door ruimtegebrek. Ze zat al in de schulden, desondanks oordeelde de gemeentelijke dienst voor Werk en Inkomen dat ze voor de verhuiskosten maar naar de kredietbank moest. Noodgedwongen wordt zij dus nog verder in de schulden gejaagd."

Zowel op Rijksniveau als in Amsterdam zijn verschillende toezeggingen gedaan en afspraken gemaakt om de verstrekking van leenbijstand te ontmoedigen. Desalniettemin is er in Amsterdam vorig jaar 787 keer bijzondere bijstand in de vorm van een lening verstrekt en in het eerste kwartaal van dit jaar al weer ruim tweehonderd keer. De SP stelt nu voor de mogelijkheid leenbijstand te verstrekken in Amsterdam volledig af te schaffen en voortaan alleen nog maar bijzondere bijstand als gift te schenken.

U bent hier