h

GVB moet stoppen met misleidende reclame over OV-chipkaart

3 augustus 2009

GVB moet stoppen met misleidende reclame over OV-chipkaart

De SP vindt dat het GVB onmiddellijk moet stoppen met het verspreiden van misleidende en onjuiste informatie over de OV-chipkaart. In haar reclamecampagnes meldt het vervoerbedrijf onder andere dat een reiziger met de chipkaart alleen nog maar per kilometer hoeft te betalen en overal met de kaart terecht kan. SP-raadslid Laurens Ivens: “Dit zijn leugens van het GVB om mensen naar de chipkaart over te laten stappen. Deze leugens zorgen voor een valse start van de chipkaart in Amsterdam. Het GVB moet hier onmiddellijk mee stoppen.”

)

Eerder gaf het GVB aan dat goede communicatie cruciaal is bij de invoering van de OV-chipkaart. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat het in Amsterdam op dit moment nog behoorlijk schort aan het gebruik van en het vertrouwen in de OV-chipkaart. Ivens: “Een publiciteitscampagne is hard nodig om mensen kennis te laten maken met de chipkaart die hen over een maand door de strot geduwd wordt. Maar met leugens mag je een dergelijk product niet aan de man proberen te brengen.”

De SP valt specifiek over twee reclameteksten van het GVB. De tekst ‘In 2009 kan iedereen met n kaart reizen in het hele Nederlandse openbaar vervoer’ is pure misleiding, want de nieuwe wegwerp-chipkaart wordt juist niet geaccepteerd in de streekbussen. De tekst ‘U betaalt alleen voor de gereisde kilometers. Wel zo eerlijk’ is zelfs een fikse leugen. Ivens: “Reizigers moeten naast hun reisafstand ook nog een instaptarief betalen. Bovendien blijven mensen die gebruik maken van een abonnement of een wegwerp-chipkaart gewoon betalen voor een zonetarief of uurstarief. Waar het GVB pretendeert eerlijk te zijn, verspreidt ze dus juist een leugen.”

De SP heeft bij het Amsterdamse college aangedrongen om het GVB te laten stoppen met de onjuiste informatieverstrekking. Ivens: “Het GVB geeft zelf aan dat goede communicatie cruciaal is bij de invoering van de OV-chipkaart. Door leugens te verspreiden voldoet het GVB dus niet eens aan zijn eigen voorwaarde die hij cruciaal acht. Ik maak me op deze manier nog grotere zorgen over de invoering van de OV-chipkaart in metro, tram en bus.”

U bent hier