h

Beter afgewogen advies voor middelbare school

1 september 2009

Beter afgewogen advies voor middelbare school

De manier waarop het schooladvies voor leerlingen van groep 8 wordt bepaald, wordt mede op aandringen van de SP herzien. Wethouder Asscher (Onderwijs) gaat bekijken hoe het zogeheten leerlingvolgsysteem een grotere rol kan krijgen in het advies.

Maureen van der Pligt)

Het schooladvies wordt op dit moment voor het grootste deel bepaald door de score op de CITO-toets. SP-raadslid Maureen van der Pligt: “Ik heb er in 2008 al voor gepleit deze score minder zwaar mee te wegen, onder andere omdat taal zo’n grote rol speelt in de toets, ook in de rekenopdrachten. Het leerlingvolgsysteem, waarin ook zaken als motivatie en doorzettingsvermogen worden meegenomen, geeft vaak een ander beeld. Zeker bij allochtone leerlingen kan het meewegen van het leerlingvolgsysteem voorkomen dat zij een te laag schooladvies krijgen.”

Asscher gaat met de schoolbesturen bespreken hoe de procedure rondom het schooladvies er precies uit gaat zien. Van der Pligt is blij dat er een beter afgewogen advies komt, ook voor leerlingen die Nederlands niet als moedertaal hebben. “Maar natuurlijk zullen we de nieuwe procedure eerst nog kritisch bekijken als die van de tekentafel komt.”

U bent hier