h

Pak grote bedrijven aan voor echte milieuwinst

22 januari 2010

Pak grote bedrijven aan voor echte milieuwinst

De gemeente moet eindelijk eens effectieve maatregelen treffen tegen de CO2-uitstoot van grote bedrijven in Amsterdam. Dat zegt SP-raadslid Carlien Boelhouwer naar aanleiding van het jaarverslag over de CO2-uitstoot over de jaren 2007 en 2008. Daaruit blijkt dat de uitstoot van bedrijven in de stad is toegenomen. Boelhouwer: "Het beleid van de gemeente is vooral gericht op de kleine CO2-vervuiler en laat de grootste vervuilers links liggen. En zie hier het resultaat."

Carlien Boelhouwer)

Uit het jaarverslag over de CO2-uitstoot komt naar voren dat het Amsterdamse milieubeleid van de laatste jaren geen zoden aan de dijk zet. De uitstoot is toegenomen en dat is vooral de schuld van de grote bedrijven. Wethouder Marijke Vos (GroenLinks) vindt het desgevraagd echter niet nodig het beleid aan te scherpen. Het verleiden van bedrijven iets aan hun CO2-uitstoot te doen, wat Amsterdam nu doet, vindt zij ruim voldoende.

Boelhouwer: "Dat is totaal niet realistisch. Zo kom je er nooit. Er zouden minder vrijblijvende acties moeten komen gericht op het bedrijfsleven. Neem nou de koolgestookte Hemwegcentrale van Nuon, Amsterdamse allergrootste vervuiler: de wethouder zou bij Nuon moeten afdwingen CO2-afvangers te plaatsen. Dan maak je werkelijk verschil."

U bent hier