h

Help Van Goghmuseum met gratis toegangskaartjes (update)

14 februari 2012

Help Van Goghmuseum met gratis toegangskaartjes (update)

De SP wil dat Amsterdam het Van Goghmuseum helpt om de collectie tijdens de verbouwing zichtbaar te houden door 22.500 toegangskaarten op te kopen en aan stadspashouders te geven. Wehouder Gehrels wil de Hermitage (waar de collectie te zien zal zijn) 450.000 euro schenken in plaats van er kaarten voor aan te schaffen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het is vreemd dat Amsterdam moet betalen voor een collectie van een museum van het Rijk. Laat de gemeente daar dan ook iets voor terugvragen. Veel armere Amsterdammers kunnen nooit naar het museum. Door voor hen toegangskaarten te kopen, gunnen we hen een dagje museumbezoek en helpen we het Van Goghmuseum. Twee vliegen in n klap dus."

Laurens Ivens)

Het Van Goghmuseum gaat vanaf september 2012 voor ruim een half jaar dicht om verbouwd te worden. Het is het best bezochte museum van Nederland, de belangstelling voor de collectie is dus erg groot. Het is dus onwenselijk dat de collectie de hele verbouwingsperiode niet te zien zal zijn, en daarom heeft de Amsterdamse Hermitage zich bereid getoond een deel van haar ruimte beschikbaar te stellen. Om de begroting van deze operatie sluitend te krijgen, wil het Amsterdamse stadsbestuur hen een bijdrage geven van 450.000 euro. Ivens: "Dat is een flink bedrag dat we aan dit nationale museum uitgeven terwijl er elders door het Rijk en de gemeente flink op kunst en cultuur bezuinigd wordt. Dit valt niet uit te leggen aan de kunstliefhebbers en kunstenaars."

In 2013 wordt het 400 jarig bestaan van de grachten herdacht en ook zal het Stedelijk museum eindelijk weer zijn deuren openen. De gemeente is van plan voor inwoners van Amsterdam allerlei activiteiten te organiseren om ze bij deze feestelijkheden te betrekken. Ivens: "Een mooi uitgangspunt waarbij nu een prachtige kans ligt om dit te realiseren. Door nu voor 450.000 euro zo'n 22.500 toegangskaarten te kopen voor de Hermitage met de Van Goghtentoonstelling, geven we armere Amsterdammers ook eens de kans deze collectie te bewonderen. Bijkomend voordeel voor het museum is dat zij wellicht ook nog een kop koffie drinken of een betalende kennis meenemen. Een prachtkans dus." Woensdag zal de SP dit voorstel in stemming laten brengen in de gemeenteraad.

Update
De meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wilde deze kans niet benutten. Wel wordt volgend jaar verder gekeken of het dan alsnog mogelijk is om Stadspashouders gratis naar de musea te laten gaan.

U bent hier