h

Amsterdam gaat erfpacht verbeteren

14 maart 2012

Amsterdam gaat erfpacht verbeteren

Tot grote tevredenheid van de SP zal de gemeente haar erfpachtbeleid verbeteren en blijft het beleid koesteren waarin de grond in gemeentebezit is. Het erfpachtstelsel zal grondig tegen het licht gehouden worden zodat de nadelige gevolgen van onverwachte prijsverhogingen en grote prijssprongen voorkomen worden. Ook de grote verschillen tussen erfpachtcontracten worden nog eens goed bekeken.

Remine Alberts)

Ondanks verwoede pogingen van VVD, CDA en D66 om het af te breken houdt Amsterdam zijn erfpachtstelsel. Wel zal nog worden gestudeerd op verbeteringen van het stelsel. Dit is de uitkomst van een al enkele maanden voortslepend debat in de stad. SP-raadslid Remine Alberts: "Ik ben blij dat de privatisering van de grond daarmee weer van de baan is."

Amsterdam kent al ruim honderd jaar een erfpachtstelsel. Dat betekent dat de grond in eigendom is van de stad en dat gebruikers van die grond (woningeigenaren, kantoren, enz.) daarvoor pacht betalen. De opbrengst wordt gebruikt om de hele stad te verbeteren: sociale woningen kunnen worden gebouwd, maar ook kan de openbare ruimte worden ingericht en onderhouden. Bovendien heeft Amsterdam door de erfpachtopbrengsten de laagste Onroerend Zaakbelasting. Zo komt de erfpacht ten goede van de hele stad.

Het stelsel heeft in de loop van de geschiedenis ook minder mooie kanten gekregen. Zo zijn er veel verschillen tussen de erfpachtcontracten en worden woningeigenaren bij de afloop van hun contract (vaak pas na 50 jaar, soms zelfs nog later) verrast door de aanpassing van de canon. De SP vindt dat die minder mooie kanten moeten worden verbeterd. Die verbeteringen zullen over niet al te lange tijd in de gemeenteraad worden besproken.

U bent hier