h

Zet GVB-directeurs op non-actief gedurende onderzoek (Update)

31 maart 2012

Zet GVB-directeurs op non-actief gedurende onderzoek (Update)

De SP is geschrokken van de stevige aantijgingen van de Telegraaf over frauduleuze praktijken van het GVB. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het is goed dat er direct een onafhankelijk onderzoek gestart wordt om te achterhalen wat er klopt van deze beschuldigingen. Totdat deze duidelijkheid er is, zouden alle vermeende betrokkenen op non-actief moeten staan, dus ook de twee directeuren van het GVB die op de hoogte zouden zijn geweest van de fraude. Door dit echt serieus te nemen, kan voorkomen worden dat conducteurs en chauffeurs van het GVB door de reizigers geconfronteerd worden met eventuele missers van hun bazen."

Laurens Ivens)

Volgens het stuk uit de Telegraaf is binnen het GVB op grote schaal sprake geweest van frauduleus handelen, vriendjespolitiek en belangenverstrengeling. Dit zou de Amsterdammer vele miljoenen gekost hebben. Zowel het GVB als het stadsbestuur geven in een eerste reactie aan hier niet van op de hoogte te zijn. Ivens: "Het is goed dat zowel de gemeente als het GVB deze beschuldigingen serieus neemt. De nieuwe GVB-directeur heeft ook onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek aangekondigd. Nog beter zou het zijn als de gemeente dit onderzoek start, omdat de Amsterdammers de dupe van deze vermeende fraude zouden zijn."

In afwachting van de resultaten van het onderzoek heeft minister Schultz een mogelijke betrokkene op non-actief gezet. Ivens: "Om echt duidelijk te maken dat de onderste steen boven moet komen en er schoon schip gemaakt moet worden, is dit een belangrijk signaal. Door iemand op non-actief te stellen, beschuldig je diegene niet, maar geef je wel aan het serieus te nemen. De eventuele betrokkenen van deze vermeende fraude die nog werkzaam zijn bij het GVB zouden in lijn met deze maatregel van de minister ook op non-actief gesteld moeten worden, dus ook de twee betrokken directieleden." Komende woensdag zal de SP aan het stadsbestuur vragen om toe te zien op de onafhankelijkheid van het onderzoek en om het GVB-personeel te beschermen door de eventuele betrokkenen tijdelijk non-actief te zetten.

Update:
De SP heeft in de gemeenteraad aangedrongen op een echt onafhankelijk onderzoek onder regie van het stadsbestuur. De burgemeester was hier niet toe bereid maar gaf wel aan dat de opdracht door een onafhankelijk bureau zou gebeuren met instemming van het stadsbestuur. Daarnaast gaf de burgemeester aan dat hij volgende week nog zou bezien of de beschuldigde directeuren tijdens het onderzoek op non-actief zouden moeten komen te staan. Over 4 weken worden de resultaten van het onafhankelijke feitenonderzoek verwacht.

U bent hier