h

Molukse gemeenschap verdient excuus

24 april 2012

Molukse gemeenschap verdient excuus

De SP vindt dat de burgemeester van Amsterdam zich bij de Molukse gemeenschap in Amsterdam moet verontschuldigen voor de kille ontvangst in Nederland, destijds in 1951. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De burgemeester van Leerdam heeft eerder dit jaar zijn excuses aangeboden aan de Molukse gemeenschap in Leerdam. In Amsterdam wonen zo'n 3000 Molukkers, ook zij verdienen een excuus voor de manier waarop zij na aankomst in Nederland destijds zijn behandeld en aan hun lot zijn overgelaten. Burgemeester Van der Laan moet het voorbeeld van zijn Leerdamse collega volgen."

Laurens Ivens)

In 1951 kwamen circa 12.500 Molukkers naar ons land. Zij kregen een dienstbevel van het Koninklijk Nederland-Indisch Leger (KNIL) om te vertrekken, nadat Indonesi onafhankelijk was geworden en de Molukkers op het eiland Ambon hun eigen republiek uitriepen. In Nederland aangekomen werden zij echter meteen ontslagen, ondanks dat zij jarenlang Nederland trouw hadden gediend. Het was de bedoeling dat de Molukkers na enige tijd weer zouden terugkeren, maar daar kwam niets van terecht.

De Molukkers moesten in Nederland met zeer weinig rondkomen. De vernedering die daarmee gepaard ging, heeft veel mensen gebroken. De onvrede hierover was een van de motieven voor enkele gewelddadige acties van Molukkers in de jaren '70, waaronder de treinkapingen bij De Punt en in Wijster. Ivens: "Het beste is het natuurlijk als de Nederlandse regering haar excuses aanbiedt. Tot op heden wil de regering dat niet doen. Wij vinden dat de burgemeester, niet alleen zijn excuus moet aanbieden namens Amsterdam, maar er ook bij de regering op aan moet dringen dat te doen. Een excuus is echt het minste wat de Nederlandse overheid kan doen."

U bent hier