h

Geen miljoenenverslindend grachtengordelfeestje in crisistijd

23 mei 2012

Geen miljoenenverslindend grachtengordelfeestje in crisistijd

De SP vindt het onbegrijpelijk dat PvdA-wethouder Lodewijk Asscher nu al 2,8 miljoen euro wil uitgeven aan een feestje ter ere van het 400ste verjaardag van de Amsterdamse grachten. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Zomaar miljoenen euro's van de Amsterdammers in de grachten smijten valt zeker nu niet uit te leggen. Terwijl in Amsterdam vorig jaar de rijen bij de voedselbank en de schuldhulpverlening toenamen, is deze miljoenenuitgave niet te verantwoorden."

Laurens Ivens)

In 2013 bestaan de Amsterdamse grachten 400 jaar. Er wordt al langer gekeken of hier een feest gericht op de toeristen aan te koppelen is. Het idee om dit te financieren vanuit het bedrijfsleven en uit de gemeentelijke potjes voor toerismepromotie is nu kennelijk mislukt. Ivens: "Terwijl we deze week gaan praten over een extra bezuiniging voor de Amsterdammers van 193 miljoen blijkt hier nu opeens wel een flinke pot extra voor te zijn. De ondernemers verwachten met dit feestje 76 miljoen aan extra inkomsten te krijgen dus dan is het vreemd dat de Amsterdammers de kosten gepresenteerd krijgen. De extra inkomsten van de gemeente zullen zelfs bij het meest rooskleurige scenario onder een miljoen blijven. Leg de rekening van het feestje dan ook gewoon neer bij degenen die er profijt van hebben."

Uit de jaarrekening over 2011 blijkt dat de gemeente wat extra geld heeft overgehouden. Dit geld hoort gebruikt te worden voor de begroting voor 2013 of voor urgente investeringen die nu plaats moeten vinden. Ivens: "Het is heel opvallend dat het stadsbestuur haar eigen begrotingsregels nu gaat breken voor dit feestje. Op deze manier is er geen sprake meer van een goede afweging van hoe we verantwoord met het geld van de Amsterdammers omgaan. Wij kiezen liever voor echte prioriteiten in tijden van crisis en zullen deze geldverkwistende PvdA-wethouder ter verantwoording roepen in de gemeenteraad."

U bent hier