h

Wetsvoorstel terugdraaien verplichte aanbesteding openbaar vervoer

10 mei 2012

Wetsvoorstel terugdraaien verplichte aanbesteding openbaar vervoer

SP-Tweede Kamerlid Farshad Bashir heeft samen met Jacques Monasch (PvdA), Kees Verhoeven (D66) en Ineke van Gent (GroenLinks) donderdag een initiatiefwetsvoorstel ingediend. Dit wetsvoorstel maakt het mogelijk dat onder andere Amsterdam zijn eigen gemeentelijke vervoersbedrijf behoudt.

Door de val van kabinet Rutte is de weg wat deze partijen betreft vrij om de - eerder door het kabinet voorgestelde - verplichte aanbesteding in het openbaar vervoer terug te draaien. Als het wetsvoorstel aangenomen wordt hoeft onder andere het publieke vervoersbedrijf GVB niet verkocht te worden. Amsterdam mag dan zelf bepalen hoe het openbaar vervoer georganiseerd wordt.

Bashir: "Het aanbesteden was voor het kabinet Rutte een doel op zich geworden. Wij hebben ons altijd hiertegen verzet. Lokale VVD-wethouders stonden ook aan onze kant: die willen ook niet aanbesteden. Ons wetsvoorstel geeft hen dan ook de mogelijkheid om een eigen afweging te maken om wel of niet aan te besteden."

Het initiatiefwetsvoorstel was al geruime tijd in voorbereiding. Zo is het wetsvoorstel al voor advisering naar de Raad van State gestuurd. Donderdag is het dan officieel ingediend. De PVV heeft al steun uitgesproken voor het wetsvoorstel, waarmee het op een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt te kunnen rekenen.

U bent hier