h

Voorkom verdere huurexplosie

28 september 2012

Voorkom verdere huurexplosie

De SP roept het stadsbestuur op om op te komen voor de belangen van huurders in Amsterdam. Makelaars, corporaties en bewonersorganisaties hebben gezamenlijk een woonplan gepresenteerd en de gemeente heeft onlangs de effecten van dit plan berekend. SP-raadslid Remine Alberts: "Ik wil dat het stadsbestuur met deze organisaties in gesprek gaat hierover. Deze plannen zijn dramatisch voor Amsterdam. Ze maken van de woonsector een volledig vrije markt, waardoor straks alleen voor de rijken een plek is in Amsterdam."

Remine Alberts)

Het plan met de naam Wonen 4.0 stelt voor om de puntentelling voor maximumhuurprijzen los te laten en een systeem in te stellen waar de huurprijs volledig afhankelijk is van de marktwaarde van een woning. Volgens de berekeningen van de gemeente betekent dit dat van 89% van de huurwoningen in Amsterdam de huren met 2% per jaar extra omhoog gaan tot die marktwaarde bereikt is. Nu ligt de gemiddelde prijs van een huurwoning in Amsterdam tussen de 440 (buiten de ring) en 500 euro (Centrum en Zuid). Als de vrije-marktplannen worden ingevoerd ligt over 15 jaar de gemiddelde huurprijs tussen de 650 (buiten de ring) en 830 euro (centrum en zuid).

Volgens de SP moet er een eind komen aan de liberalisering van de woningmarkt. Remine Alberts: "Dat voorkomt dat de huurprijzen exploderen. Wij hebben onlangs een actieplan voor beter en betaalbaar wonen gepresenteerd . Op die manier blijft in Amsterdam k plek voor mensen met een kleine portemonnee. Want het vrije-marktplan zal ertoe leiden dat er voor hen in Amsterdam nog minder plek is en dat zij worden verbannen naar de randgebieden van de stad of helemaal de stad uitgejaagd.” Binnenkort zal de gemeenteraad dit onderwerp bespreken.

U bent hier