h

Kinderopvangbedrijven beboet bij overtreding regels

19 oktober 2012

Kinderopvangbedrijven beboet bij overtreding regels

Kinderopvangbedrijven gaan beboet worden wanneer zij nalaten overnames te melden. Een voorstel van de SP, VVD en CDA dat hiertoe opriep werd door een meerderheid van de gemeenteraad gesteund. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Dit is goed nieuws want de grote bedrijven die in de kinderopvang actief zijn nemen steeds vaker een loopje met de regels. Het wordt tijd dat zij hiervoor worden bestraft."

null)

De gemeenteraad debatteerde over de kinderopvang naar aanleiding van berichten dat Amsterdam GGD-adviezen over kinderopvang niet altijd opvolgt. Acht opvangverblijven kregen een negatief advies maar werden niet gesloten door de stadsdelen, die hiervoor verantwoordelijk zijn. Wat meespeelde in deze zaak was dat de eigenaar van de opvang, Estro, de locaties onlangs had overgenomen maar nagelaten had dit te melden aan de GGD. Daardoor wist Estro de handhaving van de regels in de kinderopvang te omzeilen.

Dat de GGD-adviezen niet door de stadsdelen werden opgevolgd leidde tot verbazing bij de stadsdeelfracties van de SP. SP-fractievoorzitter in Centrum Nelly Duijndam: "De kinderdagverblijven houden zich niet aan de regels die de stadsdelen zelf gesteld hebben. Dan klopt het niet dat het stadsdeel tot een andere conclusie komt dan de GGD, die de kinderopvang controleert in opdracht van de stadsdelen."

De SP deed samen met de VVD en CDA voorstellen om de handhaving in de kinderopvang duidelijker te maken en te verbeteren. De partijen riepen op de handhaving te centraliseren en adviezen van de GGD gewoon op te volgen, maar voorstelen hierover werden niet aangenomen door de gemeenteraad. Dit tot teleurstelling van Van der Pligt: "De raad had hier moeten doorpakken maar helaas blijft het toezicht versnipperd. Maar ik ben wel blij dat bedrijven die zich niet aan de overnameregels houden bestraft zullen worden."

U bent hier