h

Dakloze jongeren in leegstaande kantoren

9 november 2012

Dakloze jongeren in leegstaande kantoren

Op initiatief van de SP gaat het stadsbestuur een project starten om dakloze jongeren zelf woonruimte te laten bouwen in lege kantoorpanden. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt is zeer verheugd dat de gemeente zich gaat inzetten voor haar initiatief. "Bij dit project snijdt het mes aan twee kanten. Dakloze jongeren krijgen een dak boven hun hoofd en de leegstaande kantoorpanden worden eindelijk nuttig gebruikt. Mooier kan het haast niet."

Maureen van der Pligt)

De hoeveelheid leegstaande vierkante meters kantoorruimte is de gemeente al lang een doorn in het oog. De panden kunnen nuttig gebruikt worden door ze bijvoorbeeld om te vormen tot woonruimtes. Al eerder werd het Actagebouw (opleidingsinstituut voor tandartsen) door studenten zelf verbouwd tot studentenhuisvesting. Van der Pligt: "Nu krijgen ook dakloze jongeren de kans om op deze mooie manier aan woonruimte te komen."

Het aantal jongeren zonder thuis is de afgelopen jaren flink toegenomen. Landelijk gaat het om ruim 7000 jongeren, in Amsterdam vermoedelijk om zo'n 700. Van der Pligt hoopt dat als dit project een succes wordt meer daklozen op deze manier onderdak kunnen krijgen. "Om al die jongeren onder dak te brengen een kans te geven op een goede nieuwe start, zullen we heel wat kantoren moeten verbouwen. Dat Amsterdam daar nu aan gaat beginnen is fantastisch."

U bent hier