h

Les tegen pesten op Amsterdamse scholen

15 november 2012

Les tegen pesten op Amsterdamse scholen

Op initiatief van de SP wordt in het lesprogramma over burgerschap op scholen, naast thema's als homoseksualiteit en discriminatie, ook pesten opgenomen. SP-gemeenteraadslid Maureen van der Pligt: "Pesten kan grote gevolgen hebben. Extra aandacht besteden aan pesten is dus echt van belang. Wij zijn blij dat de gemeente dat met ons eens is."

Maureen van der Pligt)

Het pesten vindt bijna altijd stiekem plaats, buiten de waarneming van leerkrachten en ouders en het zijn vaak kwetsbare kinderen, die het slachtoffer worden van pesten. Ook de omgeving van Tim Ribberink, die een paar weken terug zelfmoord pleegde omdat hij al jarenlang gepest werd, had nooit gemerkt dat hij gepest werd. Van der Pligt: "Kinderen die gepest worden laten dat vaak niet merken, omdat ze zich schamen maar ook omdat ze ronduit bang zijn. Door pesten en wat gepest worden met je doet, klassikaal te behandelen, zorg je ervoor dat de boodschap toch aankomt."

Amsterdam heeft binnen het programma burgerschap een training ontwikkeld voor Amsterdamse basisscholen. Op advies van de SP wordt in deze training nu ook aandacht besteed aan pesten. De training is bestemd voor leerkrachten. Doel van de training is leerkrachten te leren hoe ze gesprekken kunnen aangaan met leerlingen, ouders en elkaar over onderwerpen als homoseksualiteit, discriminatie en pesten. Van der Pligt: "Het is goed dat Amsterdam pesten nu tot onderdeel maakt van het lesprogramma burgerschap. Jong geleerd is immers oud gedaan."

U bent hier