h

Schaf extra straf bij diefstal identiteitsbewijs af

10 januari 2013

Schaf extra straf bij diefstal identiteitsbewijs af

De SP wil dat de gemeente stopt met het in rekening brengen van extra kosten bij diefstal van een identiteitsbewijs. Nu betaalt een bestolen Amsterdammer 44 euro extra voor een nieuw paspoort, ID-kaart of rijbewijs. De SP wil dat er een einde komt aan deze dubbele straf voor mensen die bestolen zijn. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Wij vinden die kosten oneerlijk en willen dat daar in geval van diefstal een einde aan komt. Zo straffen we de slachtoffers niet nog eens extra en dit zal mensen er bovendien toe aanzetten eerder aangifte te doen van diefstal."

Wanneer iemand bestolen is van zijn of haar paspoort, ID-kaart op rijbewijs, moet diegene bij de aanvraag van een nieuwe niet alleen de kosten van het nieuwe identiteitsbewijs betalen, maar komen daar nog extra vermissingskosten van 44 euro bovenop. Deze kosten gelden zowel indien het identiteitsbewijs kwijtgeraakt is, als bij diefstal. Bij vermissing hoeft een Amsterdammer alleen naar het stadsdeelkantoor voor de aanvraag van een nieuw bewijs, bij diefstal moet er ook nog naar de politie gestapt worden. De aangiftebereidheid neemt hierdoor alleen maar af. De SP stelt nu voor dat wanneer iemand een proces-verbaal van de aangifte van de diefstal kan laten zien, er geen vermissingskosten in rekening worden gebracht.

Ivens: "Het is ontzettend vervelend als je bestolen wordt, en de gemeente doet daar nog een schepje bovenop door die extra vermissingskosten. Daarmee worden mensen dubbel gedupeerd. Bovendien hebben we slecht zicht op het aantal diefstallen van ID-kaarten doordat de gemeente het stimuleert om deze als vermist op te geven in plaats van als gestolen. Door de slachtoffers van diefstal financieel niet extra te duperen, zal dan ook de aangiftebereidheid omhoog gaan wat de politie weer kan helpen bij het aanpakken van criminaliteit."

U bent hier