h

Gelegenheidscoalitie blaast huursector op

13 februari 2013

Gelegenheidscoalitie blaast huursector op

Met het nieuwe woonakkoord blazen VVD, PvdA, D66, Christenunie en SGP de huursector op. De corporatieheffing blijft voor het leeuwendeel in stand en die moet opgehoest worden door de huurders. Zij zien hun huren tot 6,5 procent per jaar stijgen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "De regering ziet de huurders als melkkoe en tegelijkertijd moeten er massaal sociale huurwoningen worden verkocht. Dat is een slechte zaak voor huurders en dramatisch voor onze stad. Op deze manier wordt de huursector afgebroken."

De huren mogen de komende jaren fors stijgen omdat de woningbouwcorporaties jaarlijks 1,75 miljard euro zullen moeten afstaan aan de staatskas. Huren gaan stijgen met stappen van maximaal 6,5 procent per jaar, elk jaar weer, tot de maximale huurprijs is bereikt. Die maximumprijs in Amsterdam is door alle maatregelen van de afgelopen jaren zoals de Donnerpunten al enorm hoog. Daarnaast moeten er veel corporatiewoningen worden verkocht, terwijl er met een wachtlijst van 12 jaar een groot tekort is aan sociale huurwoningen. Bovendien staan er al erg veel woningen te koop in de stad.

Markthuren voorlopig van de baan
De koppeling van de huurprijzen aan de marktwaarde van een huis is voorlopig van de baan. Daarmee is de dreigende huurexplosie van 79 procent voor Amsterdam afgewend. Ook in het nieuwe woonakkoord mogen de huren fors stijgen, maar in minder extreme mate. Die stijging zou met de vorige plannen zo extreem zijn vanwege de hoge marktwaarde in Amsterdam die wordt veroorzaakt door het tekort aan woningen. Ivens: “Het is goed dat de gekte die de plannen uit het regeerakkoord zouden veroorzaken deels is voorkomen. Markthuren voor sociale woningbouw zijn onacceptabel, al helemaal op de Amsterdamse woningmarkt. Maar linksom of rechtsom gaat de regering vrolijk verder met de afbraak van de huursector en dat is onacceptabel.”

U bent hier