h

Strijd voor ongedeelde stad

5 april 2013

Strijd voor ongedeelde stad

De SP wil dat het stadsbestuur zich maximaal inzet om Amsterdam een ongedeelde stad te laten zijn. Vanwege steeds hogere huurprijzen en verkoop van sociale huurwoningen dreigt er binnen de ring steeds minder plek te zijn voor mensen met een laag inkomen. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Het laatste wat we moeten willen is een tweedeling in Amsterdam waar huishoudens met een laag inkomen naar de rand van de stad worden verbannen. Het is nodig dat alle zeilen worden bijgezet om dat te voorkomen."

De regering wil dat de woningbouwcorporaties een flink deel van hun huuropbrengsten afstaan aan het Rijk. Om te kunnen overleven zien veel corporaties zich genoodzaakt om daarom zoveel huur te vragen als wettelijk is toegestaan volgens de puntentelling. Tot op heden vroegen corporaties gemiddeld zo’n 70% van die maximale huurprijs om huishoudens met een laag inkomen een plek te bieden. Ook moeten corporaties veel van hun huurhuizen verkopen. Deze trend komt bovenop de al forse afname van het aantal goedkope huurwoningen in Amsterdam. Onlangs publiceerde tijdschrift Nul20 hier een update over. Het aantal huurwoningen tot 412 euro nam van 2006 tot 2011 af van 173.750 naar 130.300. Daar tegenover staat een forse toename van het aantal dure huurwoningen en dure koophuizen.

De SP roept daarom het stadsbestuur op om in Den Haag te pleiten tegen de corporatieheffing waardoor de huurprijzen omhoog gaan. Daarnaast moet er een einde komen aan de verkoop van sociale huurwoningen. Ivens: "Corporaties kunnen vooral voor populaire plekken in de stad eerder de maximum huurprijs vragen. Ook zien we nu al dat huizen binnen de ring het snelst verkocht raken en dus niet meer beschikbaar zijn voor mensen met een laag inkomen. Wij zijn bang dat daardoor het gebied binnen de ring steeds onbereikbaarder wordt voor deze mensen. Wij roepen het college op zich niet neer te leggen bij deze ontwikkelingen en te strijden voor een ongedeelde stad en een sociaal Amsterdam."

U bent hier