h

Actie tegen Blokbelasting breidt uit

13 mei 2013

Actie tegen Blokbelasting breidt uit

Steeds meer Amsterdammers berekenen bij de SP hoeveel zij kwijt zijn aan de huurverhoging, de zogenoemde Blokbelasting. Na de aftrap onlangs in Oost, stonden mensen op straat in het Westerpark, de Noordermarkt, de Lindenmarkt en de Nieuwmarkt.

Afhankelijk van het inkomen gaan huurders 1.5% tot 4.5% extra huur betalen, bovenop de inflatie, elk jaar weer, totdat de maximum huurprijs van het huis volgens de puntentelling bereikt is. In totaal gaan de Amsterdamse huurders de komende vier jaar 180 miljoen aan Blokbelasting betalen.

Met rekenvoorbeelden en met behulp van de speciale rekenmachine, is aan tientallen bezoekers voorgerekend wat deze onzalige maatregelen van het PvdA - VVD kabinet voor hen in harde euro's de komende 4 jaar gaan betekenen. De uitkomsten van de berekening was voor velen behoorlijk schrikken. Vooral voor gezinnen waar een kind of partner een tweede inkomen heeft, bij de Blokbelasting telt namelijk het totale gezinsinkomen voor de omvang van de huurverhoging.

Velen schrokken van het hoge bedrag dat zij in vier jaar aan extra belasting moeten gaan betalen. De gemiddelde huur van bezoekers van de markten in stadsdeel Centrum ligt nu op 425, maar door de huurverhogingen is dat over 4 jaar gemiddeld 511. Het bedrag dat de huurders over 4 jaar tijd opgeteld aan de regering hebben moeten betalen, de Blokbelasting, is daarmee gemiddeld 1208.

U bent hier