h

SP in actie tegen Blokbelasting

1 mei 2013

SP in actie tegen Blokbelasting

De SP was vandaag op de Dappermarkt aanwezig om actie voeren tegen de Blokbelasting. Met een speciale rekenmachine konden mensen bij de SP-kraam uitrekenen hoeveel Blokbelasting zij de komende jaren moeten betalen. Tientallen mensen kwamen langs voor een berekening. VVD-minister Blok wil voor huurders extra huurverhogingen doorvoeren. Afhankelijk van het inkomen gaan huurders 1.5% tot 4.5% extra huur betalen, bovenop de inflatie, elk jaar weer, totdat de maximum huurprijs van het huis volgens de puntentelling bereikt is. In totaal gaan de Amsterdamse huurders de komende vier jaar 180 miljoen aan Blokbelasting betalen.

VVD-minister Blok wil voor huurders extra huurverhogingen doorvoeren. Afhankelijk van het inkomen gaan huurders 1.5% tot 4.5% extra huur betalen, bovenop de inflatie, elk jaar weer, totdat de maximum huurprijs van het huis volgens de puntentelling bereikt is. In totaal gaan de Amsterdamse huurders de komende vier jaar 180 miljoen aan Blokbelasting betalen.

De SP vindt de extra huurverhogingen bovenop de inflatie asociaal, te meer omdat de groep met lage inkomens is die het grootste aandeel heeft in het totaalbedrag dat de Blokbelasting moet opbrengen, namelijk 110 miljoen. Ivens: "Dat maakt de hele operatie bijzonder pijnlijk. Dit plan zou scheefwoners aanpakken, maar pakt vooral de mensen met weinig inkomen. Overigens is een stel dat allebei minimumloon verdient volgens minister Blok al scheefwoner. Te gek voor woorden en we laten het er niet bij zitten. Fatsoenlijk en betaalbaar wonen horen bij een sociaal Amsterdam."

Achtergrondinformatie
De regering van VVD en PvdA wil dat huishoudens in een sociale huurwoning extra huur gaan betalen. Voor huishoudens met een jaarlijks inkomen tot 33.614 per jaar is de huurverhoging inclusief inflatie 4%. Voor huishoudens met een inkomen tussen 33.614 en 43.000 is de stijging 4.5%. Huishoudens met een jaarinkomen van boven de 43.000 betalen 6.5% extra huur per jaar. Elk jaar stijgt de huur opnieuw met dit percentage, totdat uiteindelijk de maximum huur is bereikt. In Amsterdam is dat maximum voor de meeste woningen nog lang niet bereikt. In de berekeningen is gewerkt met een inflatie van 2,5%, het jaargemiddelde van 2012.

U bent hier