h

Vroeg of laat: fietsen onder het Rijksmuseum

14 mei 2013

Vroeg of laat: fietsen onder het Rijksmuseum

Soms duurt het lang voor politieke strijd succes oplevert. Dat geldt zeker voor de onderdoorgang onder het Rijksmuseum. Maar na bijna tien jaar dicht te zijn geweest kunnen tot tevredenheid van de SP fietsers vandaag voor het eerst weer gebruik maken van het beroemdste stukje fietspad van Nederland.

In 2004 werd de onderdoorgang onder het Rijksmuseum afgesloten voor fietsers en voetgangers, omdat het Rijksmuseum begon aan een jarenlange verbouwing. Met de verbouwing werden echter ook plannen gemaakt voor een definitieve sluiting. Fietsers zouden daardoor permanent een stuk moeten omfietsen en Amsterdam dreigde een historisch fietspad kwijt te raken. Deze plannen maakten meteen al veel discussie los. Meerdere keren werden plannen om de onderdoorgang af te sluiten naar de prullenbak verwezen. Tot 2011 toen opeens het stadsdeelbestuur van Zuid zwichtte. VVD, PvdA en D66 vonden dat de tunnel afgesloten moest worden omdat veiliger zou zijn. In plaats van door de onderdoorgang te fietsen, moesten fietsers maar een extra ommetje maken.

Direct riepen de SP en GroenLinks het stadsdeelbestuur tot de orde en riepen op de fietstunnel open te houden. Uiteindelijk heeft de strijd van onder meer de SP, GroenLinks en de Fietsersbond succes gehad en is de onderdoorgang weer open voor fietsers. SP-deelraadslid Roya Moayyed: "Dat is een mooi succes. Het had weinig gescheeld of de tunnel was gesloten. Dat zou tegen de zin zijn van heel veel Amsterdammers. Het zou voor fietsers een stuk omfietsen hebben betekend en zou bovendien tot onveilige situaties op de fietspaden rondom het Rijksmuseum hebben geleid. Gelukkig is dat nu dus voorkomen."

U bent hier