h

29 juni: Huuractie Osdorpplein

26 juni 2013

29 juni: Huuractie Osdorpplein

Zaterdag 29 juni staat SP Nieuw-West van 13:00-15:00 op het Osdorpplein met de huuractie tegen de Blokbelasting. De SP rekent aan bezoekers van het Osdorpplein voor wat de zogenaamde Blokbelasting voor hen betekent: met hoeveel euro gaat uw huur omhoog? Vorige week was de SP al op Plein 40/45 te vinden. Gemiddeld betaalden de bezoekers van die markt over vier jaar (inclusief inflatie) 102 euro per maand extra aan huur.

Vanwege de huurplannen van minister Blok gaan huurders vanaf 1 juli meer huur betalen. Afhankelijk van het inkomen gaat de huurder 1,5 tot 4,5 procent extra huur betalen, bovenop de inflatie, elk jaar weer, totdat de maximum huurprijs is bereikt. Een bezoeker van Plein 40/45 gaf aan dat over 4 jaar waarschijnlijk 60 procent van haar inkomen op gaat aan huur.

De hele operatie wordt verkocht als aanpak van scheefwoners. Maar van de 180 miljoen euro Blokbelasting, wordt het grootste deel, 110 miljoen, betaald door de laagste inkomensgroep. De SP vindt het oneerlijk dat op deze manier vooral de huurders worden gepakt, terwijl deze groep voor een groot deel bestaat uit mensen met een laag inkomen.

U bent hier