h

Bomenkap Oosterpark uitgesteld

6 september 2013

Bomenkap Oosterpark uitgesteld

De betwiste bomenkap in het Oosterpark wordt uitgesteld. Dat bleek tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag. Op verzoek van de deelraad moet stadsdeelwethouder ztok (GroenLinks) de grootschalige bomenkap in het Oosterpark eerst motiveren. SP-deelraadslid in Oost Geert Ritsema: "Goed nieuws want nu ontstaat de ruimte om de plannen voor de bomenkap bij te stellen. Wij willen de mooie en beeldbepalende bomen redden van de kettingzaag."

Tijdens de rumoerige politieke avond werd eens temeer duidelijk dat de omwonenden zich massaal tegen de kap verzetten. De onlangs opgerichte actiegroep Vrienden van het Oosterpark bood 3100 handtekeningen aan. Geert Ritsema overhandigde namens de SP tweehonderd adoptiebewijzen, verzameld bij de actie 'Adopteer een Boom'. Eerder al dienden 153 mensen een bezwaarschrift in. In het raadsdebat bleek nagenoeg alle partijen moeite hebben met de voorgenomen kap van 167 bomen die vanwege het ontwerp van het park op de kaplijst staan. Deze bomen zijn kerngezond, staan niemand in de weg en lijken enkel verwijderd te worden omwille van 'zichtlijnen'.

De wethouder zegde toe in november met een motivatie te komen en tot die tijd geen bomen te kappen. In november brengt ook een commissie van drie juristen rapport uit naar aanleiding van de ingebrachte bezwaarschriften. Deze ontwikkelingen geven Ritsema hoop op een goede afloop: ‘De eerste stap naar afblazen van de grootschalige kap is gezet. Het is ook onbegrijpelijk dat een GroenLinks-wethouder deze grootschalige kap op haar naam wil hebben.’ Het nieuws rondom de bomenkap wordt dus vervolgd in November. Tot die tijd kunt u op de hoogte blijven via de Facebookpagina: Red de bomen in het Oosterpark

U bent hier