h

Afbraakplannen wethouder Van Es tegengehouden

1 november 2013

Afbraakplannen wethouder Van Es tegengehouden

De SP is blij dat wethouder Van Es haar plannen om te onderzoeken of de bijstand ook tijdelijk aan mensen kan worden verstrekt, heeft terug moeten trekken. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "Zelf geen baan creeren, maar wel kijken of werklozen sneller gekort kunnen worden. Ik ben blij dat de wet haar tegenhoudt, maar snap nog steeds niet hoe een GroenLinks-wethouder op dit soort ideen komt."

Volgens Van der Pligt kan wethouder Van Es haar energie beter richten op het scheppen van werk en het mensen helpen bij het vinden van een baan. "De werkloosheid breekt record na record en het beleid van de gemeente heeft daarnaast nog 2500 mensen hun baan gekost. De energie van Van Es lijkt me daar nuttiger besteed, dan bij het onderzoeken van hoe ze mensen nog harder kan aanpakken."

Dat het grondwettelijke recht op bijstand de plannen van de wethouder dwarsboomt stelt de SP nog niet helemaal gerust. Van der Pligt: "Voorlopig staan deze plannen nog altijd in de begroting. Ik ga er van uit – nu ook Van Es heeft ontdekt dat haar plannen in strijd zijn met de wet – dat ze nu haar verzet tegen ons voorstel om het plan van tafel te vegen staakt. De bijstand is een recht voor mensen die zelf geen mogelijkheid hebben om hun inkomen te vergaren."

Woensdag spreekt de gemeenteraad onder meer over het voorstel van de SP om het experimenteren met mensen in de bijstand uit de begroting te verwijderen.

U bent hier