h

SP lanceert armoedekrant

3 december 2013

SP lanceert armoedekrant

"Het treft je elke keer weer dat zoveel mensen niet rond kunnen komen". Dat zei SP-fractievoorzitter Emile Roemer na een bezoek aan de Indische buurt in Oost. Samen met Amsterdams SP-lijsttrekker Laurens Ivens en de twee initiatiefnemers van stichting Maatschappelijke Ondersteuning en Integratie (MOI) bezocht bij verschillende instellingen en buurtbewoners in de buurt van het Makassarplein.

Het bezoek begon bij stichting MOI aan het Makassarplein. Daar leiden de zussen Yasmin en Shazia Ishaq een groep van zo'n 60 vrijwilligers die ongeveer 900 huishoudens uit de buurt helpen rond te komen en mee te doen in de samenleving. Yasmin en Shazia zien veel problemen doordat vaste lasten en zorgkosten steeds hoger worden, terwijl het inkomen van mensen achterblijft.

Samen met de zussen Ishaq bezochten Roemer en Ivens een paar buurtbewoners. n vertelde over de problemen door de kortingen op zorgvergoeding: "Nu kan ik mijn rolstoel niet meer betalen, die heb ik weg moeten doen. Ook kan ik niet meer elke dag schoon incontinentiemateriaal gebruiken." Een andere bewoner van de Flevoflat: "Ik kom gewoon niet meer rond. Ik heb door de hoge huur en zorgkosten nog maar 55 euro per maand voor eten en dergelijke. Ik kom nauwelijks de deur uit want ik kan toch niets meer doen."

Aansluitend bezocht Roemer het nieuwe gebouw van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Via stichting MOI werken in de foyer mensen die zelfstandig niet aan een baan kwamen, maar via hun werk weer mee kunnen doen in de samenleving.

Het bezoek eindigde weer op het Makassarplein. Daar presenteerde Roemer te midden van een groep buurtbewoners en SP’ers de armoedekrant van de SP. Deze krant zal de komende maand door heel Amsterdam worden verspreid. Ivens: "1 op de 4 kinderen in Amsterdam groeit op in armoede. December is een maand waarin de gevolgen daarvan extra duidelijk worden. Wij willen dat aan de kaak stellen. Volgens ons zou in 2013 geen gezin meer in armoede hoeven leven."

U bent hier