h

Amsterdammers kiezen massaal voor meer sociale huur

21 januari 2014

Amsterdammers kiezen massaal voor meer sociale huur

Een overgrote meerderheid van de Amsterdammers vindt dat er te weinig geïnvesteerd wordt in sociale huurwoningen. Dit blijkt uit een peiling van gemeentelijk onderzoeksbureau O&S in opdracht van de SP. Volgens 68% van de Amsterdammers zijn er nu te weinig sociale huurwoningen. SP-leider Laurens Ivens: "Dit onderschrijft wat wij al langer zeggen. De wachtlijsten worden langer, de huur gaat omhoog en Amsterdam wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar."

Saillant detail is dat de Amsterdamse bevolking hiermee lijnrecht tegenover vrijwel alle Amsterdamse politieke partijen staat. Het aantal woningen tot de sociale huurgrens van 681 euro per maand mag van de PvdA met 17% afnemen. De VVD richt zelfs op een halvering van de sociale woningvoorraad.

Uit onderzoek van Woningnet blijkt dat de sociale huren tussen 2010 en 2013 in de stadsregio Amsterdam zijn gestegen met 22%. Dit terwijl het gemiddelde inkomen van nieuwe sociale huurders is gedaald met 5%. Huurders moeten dus een groter deel van hun inkomen besteden aan wonen, gemiddeld zo'n 37%. De vraag naar betaalbare woningen neemt alleen maar toe. De peiling onder Amsterdammers onderschrijft deze conclusie: Slechts 6% van de Amsterdammers wil vaker sociale huurwoningen verkopen.

Verder blijkt uit het onderzoek onder meer dat 24% van de Amsterdammers meer koopwoningen wil. Eenzelfde percentage pleit voor meer huurwoningen in de vrije sector. Daarnaast geeft 50% van de Amsterdammers aan ontevreden te zijn over de verdeling huurwoningen en koopwoningen over de stad.

Ivens: "Er ontstaat een nieuwe groep scheefwoners; huurders die een idioot hoog percentage van hun inkomen aan hun woning kwijt zijn. Deze groep wordt geconfronteerd met lange wachtlijsten voor een sociale huurwoning en de ene huurstijging op de andere. De wachttijd voor zo een woning is nu al elf jaar. Onbegrijpelijk dat zoveel partijen deze voorraad nog verder wil afbreken. Er valt echt iets te kiezen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart."

U bent hier