h

Update: SP, VVD en D66 schrijven PvdA en presidium over Stemwijzer

21 februari 2014

Update: SP, VVD en D66 schrijven PvdA en presidium over Stemwijzer

Nadat gebleken is dat de keuze van de PvdA om in de Stemwijzer in te vullen dat het aantal sociale woningen niet mag afnemen niet berust op een misverstand, verzoeken SP, VVD en D66 in een open brief de PvdA om het eigen verkiezingsprogramma in overeenstemming te brengen met de Stemwijzer of andersom.

Daarnaast hebben de drie partijen het presidium van de gemeenteraad aangeschreven. De Stemwijzer wordt namelijk betaald met geld van alle Amsterdammers en naar de mening van de drie partijen wordt nu met gemeenschapsgeld aantoonbaar foutieve informatie verspreid.

--------------------------------------------------

Geachte wethouder, beste Pieter,

Tot onze grote verbazing constateerden wij donderdag dat de PvdA – waar u lijsttrekker van bent – in de Stemwijzer heeft ingevoerd tegen minder sociale huurwoningen te zijn. Ongeacht wat men hier inhoudelijk van kan vinden, lijkt dit ons aantoonbaar onjuist.

Met de volle steun van de PvdA zijn de afgelopen jaren al heel wat sociale huurwoningen verkocht. Daarnaast staan er nog 24.000 woningen op de rol om verkocht te worden. Dit ook met steun van de PvdA. Bij ongewijzigd beleid zal het percentage sociale huurwoningen zo dalen van 58% naar 52%. Daarnaast spreekt het PvdA-programma van het voortzetten van de verkoop van huurwoningen aan huidige huurders en 'terughoudend' omgaan met verdere verkoop. Wij constateren dat dat geen stop op de verkoop is.

Het is uitgesloten deze daling te compenseren met nieuwbouw, zeker gezien het gemiddelde percentage sociale huurwoningen in recente nieuwbouwprojecten. Bij ongewijzigd beleid, maar ook met de door de PvdA voorgestelde wijzigingen in het woonbeleid zal niet alleen het aantal, maar ook het percentage sociale huurwoningen dalen.

Het staat elke partij vrij om een eigen standpunt in te nemen, maar door hier niet eerlijk over te communiceren wordt het aanzien van de politiek geschaad. De gemeente investeert geld in zowel de Stemwijzer als in verdere opkomstbevordering. Deze inspanningen – van het geld van de Amsterdammer – worden naar onze mening op deze manier teniet gedaan.

We verzoeken de PvdA dan ook ofwel het programma in overeenstemming te brengen met het ingenomen standpunt in de Kieswijzer of andersom.

Met vriendelijke groet,

Laurens Ivens (SP)
Eric van der Burg (VVD)
Jan Paternotte (D66)

 

U bent hier