h

Laat thuiszorgmedewerkers vrij spreken over hun werk (update)

26 november 2014

Laat thuiszorgmedewerkers vrij spreken over hun werk (update)

(oorspronkelijk artikel 21-11-2014) De SP wil dat medewerkers van thuiszorgorganisatie Tzorg openlijk over hun werk kunnen praten. SP-raadslid Remine Alberts: “We hebben informatie van zorgmedewerkers  juist nodig om de zorg te verbeteren. De mensen op de werkvloer weten meestal het best hoe de zorg vooruit kan. Dan moet daar geen torenhoge boete tegenover staan.”

Vandaag kwam naar buiten dat Tzorg de medewerkers verbiedt om informatie naar buiten te brengen over hun werk. In de arbeidsvoorwaarden staat dat Tzorg een boete kan geven van 5000 euro als medewerkers zich niet aan deze regel houden. Alberts: “Het is logisch dat thuiszorgmedewerkers vertrouwelijk moeten omgaan met informatie over hun cliënten. Maar ze moeten informatie over het werk of misstanden in de zorg  vrij kunnen bespreken. Een verbod daarop moet uit de arbeidsvoorwaarden.”

De SP stelt de  regels van Tzorg aan de kaak in de gemeenteraad. Alberts: “Ik ga de wethouder vragen of hij Tzorg hierop wil aanspreken en of hij extra attent kan zijn op zulk soort spreekverboden. Onze coalitie heeft juist als doel om mensen op de werkvloer meer zeggenschap te geven. Dus: luisteren naar de onderwijzer, luisteren naar de ambtenaar en luisteren naar de zorgmedewerker. Dan moeten die ook openlijk hun zegje kunnen doen over hun werk.”

Update 26-22-2014

Na de vragen van de SP deelde wethouder Van der Burg mee dat ook het stadsbestuur niet blij is met de zwijgplicht in de arbeidsvoorwaarden bij Tzorg. Hij gaat hierover in gesprek met de thuiszorgorganisatie. Alberts: “Goed dat de wethouder dit bevestigt. Dit is een extra steun in de rug voor medewerkers in de thuiszorg. We gaan in de gaten houden dat Tzorg ook daadwerkelijk iets aan die zwijgplicht gaat veranderen.”

U bent hier